Jeden z protestujících v ulicích Paříže. Má žlutou vestu. Reprofoto: Youtube

Francouzské státní nemocnice jsou ve finanční a personální krizi, zdravotníci protestují v ulicích

Francouzská vláda včera oznámila finanční injekci pro státní nemocnice a částečné převzetí jejich dluhů ve snaze utišit protesty pracovníků přetíženého zdravotnického systému. Ti se hlavně kvůli personálnímu nedostatku bouří už osm měsíců a podle premiéra Édouarda Philippea současný stav nemůže pokračovat. Vládní krizový plán ale řada zástupců lékařů hned označila za neuspokojivý, informovala agentura Reuters.

 

Premiér avizoval, že stát během příštích tří let převezme asi třetinu dluhů nemocnic, což znamená závazky v objemu kolem deseti miliard eur (255 miliard Kč). Pro stejné období také oznámil zvýšení rozpočtu o 1,5 miliardy eur – příští rok mají nemocnice dostat o 300 milionů eur více, než bylo původně v plánu. Krizový plán počítá s 800eurovým bonusem pro 40.000 zdravotních sester a pečovatelů, kteří vydělávají méně než 1900 eur měsíčně (téměř 50.000 Kč).

„Krize kolem nemocnic není ničím novým. V posledních měsících však prochází jednou z nejnaléhavějších fází. Zdravotničtí pracovníci už nemohou,“ řekl Philippe.

Agentura AFP uvádí, že francouzský systém zdravotní péče je dlouhodobě považován za jeden z nejvýkonnějších na světě, nyní ale, zdá se, naráží na své limity. Potýká se s nedostatkem zaměstnanců a přemírou pracovního zatížení. Lékaři podle agentury Reuters tvrdí, že francouzské zdravotnictví přivedly na pokraj kolapsu miliardové škrty. Snaha udržet veřejné výdaje co nejníže přinesla v posledním desetiletí pokles částek, které stát nemocnicím vyplácí za jednotlivé lékařské zákroky.

Premiér Philippe při oznamování mimořádných opatření hovořil o „významných prostředcích“ a o novém „okysličení“ zdravotnického sektoru. Vláda doufá, že ohlášené kroky zastaví aktuální vlnu projevů nespokojenosti, která začala březnovým protestem pohotovostních pracovníků v Paříži. Hnutí se pak rozšířilo i do zbytku Francie, minulý týden hlavním městem pochodovaly tisíce lékařů a zdravotníků, kteří chtěli poukázat na „krizi ohrožující život státních nemocnic“.

Federace těchto zdravotnických zařízení FHF novou finanční injekci vítá, neboť vláda podle ní vyslyšela volání po mimořádné pomoci. Zaznívá ale i řada negativních reakcí, protože oznámené dodatečné prostředky odpovídají zvýšení plánovaného růstu rozpočtu na příští rok o méně než půl procentního bodu.

„Říkali nám, že přijde masivní úsilí. Masivní je však zklamání,“ řekl AFP psychiatr a člen profesního sdružení Inter-Hôpitaux Antoine Pelissolo. O velkém zklamání mluvila také Mireille Stivalaová z odborové ústředny CGT.

„Tři sta milionů na příští rok, když požadujeme čtyři miliardy. Asi chápete, v čem je problém,“ citoval Reuters Christopha Prudhommea, což je mluvčí asociace AMUF zastupující pracovníky pohotovostních zařízení. „Požadujeme něco, co systémem otřese,“ dodal Prudhomme.

-čtk-