Farmaceutičtí asistenti založili vlastní profesní komoru. Ilustrační foto: pixabay.com

Komora farmaceutických asistentů chce změnit jejich vzdělávání

Nově vzniklá Česká komora farmaceutických asistentů (ČKFA) chce změnit jejich vzdělávání. Obor plánuje také propagovat mezi středoškoláky, aby zájemců nebyl nedostatek. Informace včera zazněly na tiskové konferenci k jejímu založení.

Farmaceutický asistent je absolvent vyšší odborné školy, který nejčastěji spolu s farmaceutem pracuje v lékárně. Podle odhadů je jich asi 7000. Kromě volného prodeje a poradenství v lékárnách nebo v prodejnách zdravotních potřeb působí také v laboratořích nebo nemocnicích při přípravě léků a zdravotnických prostředcích na oddělení.

„Počet lékáren se za posledních 27 let zdvojnásobil. S narůstajícím počtem a vícesměnným provozem rostou požadavky na jejich personální obsazení,“ řekla předsedkyně komory Alena Šindelářová. Rozšířil se podle ní i rozsah činností, které mohou farmaceutičtí asistenti vykonávat.

Obor je podle komory lukrativní, nezaměstnanost je jen asi 0,7 procenta. Podle Martiny Šopíkové z předsednictva komory může za nedostatek farmaceutických asistentů také demografický vývoj, kdy ze středních škol vycházejí slabší ročníky.

„Profese farmaceutického asistenta je mezi středoškoláky málo známá, může být i neatraktivní z důvodu své obtížnosti,“ uvedla. Komora je chce proto aktivně oslovovat. Cílit bude zejména na střední školy zaměřené na chemii. Studenty obory čeká tříleté studium na vyšší odborné škole.

Nevýhodou oboru může podle ní být to, že nekončí ziskem vysokoškolského diplomu. Ve státních zařízeních, kde se odměňování zaměstnanců řídí platovými tabulkami, tak mohou být absolventi znevýhodnění proti stejně dlouho studujícím bakalářům.

„Devadesát procent farmaceutických asistentů ale pracuje v soukromé sféře, kde se mzdy řídí nabídkou a poptávkou,“ dodala. Podle Národní soustavy povolání se odměny farmaceutických asistentů pohybují mezi 25.000 a 39.000 korunami. Průměrná mzda v ČR byla v prvním pololetí 33.297 korun.

Zatímco členství farmaceutů v České lékárnické komoře je upraveno zákonem a povinné, v ČKFA bude dobrovolné.

-čtk-