Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj. Foto: FB města Karviná

Novým ředitelem karvinské nemocnice je Ivo Žolnerčík

Novým ředitelem Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj je Ivo Žolnerčík, který od roku 2005 působil 13 let ve Fakultní nemocnici Ostrava jako náměstek ředitele. Do funkce ho včera jmenovali krajští radní. Novinářům to sdělila mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Předchozí ředitel Jiří Matěj byl odvolán na konci srpna. Na jeho místo byl na přechodnou dobu jmenován Pavel Rydrych, vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu, který ještě dnes ráno odvolal primáře orlovské ortopedie Tomáše Knybla.

„Ze sedmi zájemců, kteří se do výběrového řízení přihlásili, vyšel jako nejvhodnější kandidát právě pan Žolnerčík. Díky svému dlouhému působení v ostravské fakultní nemocnici zná nemocniční prostředí velmi důvěrně a jako bývalý náměstek ředitele velmi dobře ví, jak velká nemocnice funguje, jaká úskalí může její provoz mít a zná potřeby nejen pacientů, ale také zdravotnického personálu,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Hlavním úkolem nového ředitele bude podle Gebauera stabilizovat napjaté poměry, které v karvinské nemocnici a zejména na oddělení ortopedie panují.

Právě primář ortopedie Knybel byl včera dopoledne odvolán. Gebauer ČTK řekl, že důvodem byly jeho dehonestující výroky o karvinské nemocnici. Ortopedie působila dlouhá léta v Orlové, ale kvůli přesunu akutní lůžkové péče do jiných zdravotnických zařízení v regionu se měla stěhovat. Původně se hovořilo právě o Karviné, kde ortopedický tým prováděl už i některé zákroky. Knybel ale poukazoval na to, že tým má v karvinské nemocnici nevyhovující zázemí. Kraj následně oznámil, že by se ortopedie mohla přesunout do další krajské nemocnice v Havířově. Kvůli přesunu ale hrozilo, že karvinské ARO už nebude moci být akreditovaným vzdělávacím pracovištěm a vzdělávat mladé lékaře bez atestace. K tomu totiž potřebuje mít nemocnice alespoň čtyři operační obory, což by při přesunu ortopedie neplatilo. Řešení situace má být úkolem pro nového ředitele Žolnerčíka.

-čtk-