Poslanci schválili pozměňovací návrh, který jde zcela proti principu snižování rizik: rozhodli se zvýšit zdanění minimálně rizikových loterií o 12 procent, zatímco nebezpečné výherní automaty nechali na současné úrovni zdanění 35 procent. Foto: Wikipedie

Poslanci se vysmáli odborníkům, schválili zdanění Sportky na stejné úrovni jako tvrdý hazard

Na papíře harm reduction, v reálu přesný opak. Tak by se dal shrnout výsledek včerejšího hlasování o pozměňovacích návrzích k daňovému balíčku, kdy koaliční poslanci dali zelenou návrhu daňově „zrovnoprávňujícímu“ loterii s tvrdým hazardem, jako jsou výherní automaty – a to navzdory tomu, že tak porušili hned dva body v programovém prohlášení vlády. Nečekaným rozhodnutím tak dali poslanci – mnozí z nich v rozporu se svými předchozími prohlášeními – jasně najevo, nakolik dají na názor odborníků, kteří před podobným rozhodnutím důrazně varovali.

 

„Vláda bude při řešení problému závislostí prosazovat taková opatření, a to jak v oblasti prosazování práva, tak i v oblasti omezování poptávky, která povedou ke snižování škod a rizik spojených s problematikou závislosti na návykových látkách a hazardním hraní. Při řešení problematiky závislostí bude vláda uplatňovat národní politiku, která bude založena na vědeckých poznatcích a bude postavena na vyváženém uplatňování jak omezování nabídky a prosazování práva, tak omezování poptávky, tj. prevence, léčby a sociálního začleňování závislých osob,“ píše se v programovém prohlášení vlády. „Provedeme komplexní vyhodnocení aplikace nové regulace hazardních her přijaté v roce 2016 a na základě získaných poznatků případně navrhneme změny, které zajistí efektivní regulaci a správu daně z hazardních her, zejména internetového sázení,“ slibuje také vláda ve svém prohlášení.

Nakolik však berou koaliční poslanci tato slova vážně, se jasně ukázalo při hlasování o daňovém balíčku. Původní návrh obsahoval zvýšení daně z loterií z 23 na 30 procent, daň z tvrdého hazardu, jako jsou výherní automaty, ale nechával na současné úrovni 35 procent. Odezvou na hlas odborníků, kteří tuto změnu nevnímali jako nijak přínosnou, byl pozměňovací návrh poslanců Romana Onderky (ČSSD) a Jiřího Dolejše (KSČM), který navrhoval zvýšit zdanění automatů na 38 procent. Tento návrh podpořil také garanční rozpočtový výbor. Protest ze strany odborné veřejnosti naopak vyvolal návrh Ondřeje Veselého (ČSSD), který jde přesně opačným směrem – nechává tvrdý hazard být a zvyšuje daň z loterií na 35 procent, tedy na stejnou úroveň jako mnohem rizikovější automaty. Poslanci se přitom včera rozhodli návrhy směřující k harm reduction ignorovat.

Pro odborníky podporovaný návrh doporučený rozpočtovým výborem se včera vyslovilo 71 poslanců, proti se postavilo 67, a to pouze z řad ANO plus Lubomír Zaorálek (ČSSD); zdrželo se 51 poslanců, takže návrh nebyl schválen. Díky tomu dostalo zelenou hlasování o návrhu Ondřeje Veselého, pro který byli (s výjimkou Karly Šlechtové, která se jediná postavila proti) všichni poslanci ANO, velká část poslanců ČSSD a KSČM (proti byl pouze Jiří Dolejš). Na návrh paradoxně kývli i Miloslava Vostrá (KSČM), předsedkyně rozpočtového výboru prosazujícího návrh jdoucí opačným směrem, nebo Jiří Běhounek (ČSSD), který přitom pro ZD dříve uvedl, že daň z tvrdého hazardu by zvýšil více. Proti návrhu se naopak postavila celá ODS (podle záznamu z hlasování sice Petr Beitl hlasoval pro, poté ale upozornil, že hlasoval proti, hlasování nicméně nezpochybnil), všichni z TOP 09, velká část poslanců KDU-ČSL (pro hlasovali jen Pavel Bělobrádek a Marek Výborný) a část Pirátů (osm bylo proti, zbytek se zdržel, včetně Olgy Richterové, která přitom podporovala přístup odborníků na kulatém stole Think Tanku Racionální politiky závislostí bývalého protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila). Návrh nakonec podpořilo 99 poslanců, 48 bylo proti a 42 se zdrželo, takže byl schválen.

Výsledek hlasování překvapil i opoziční poslance, kteří se nad ním pozastavovali v projevech před hlasováním o balíčku jako celku. „Vládní většina rozhodla, že nejvíc problematický hazard v České republice je Sportka. Ano, slyšíte dobře, protože rozhodnutím většiny v poslanecké sněmovně sazby z hazardu zůstávají u všech typů hazardů stejné s výjimkou Sportky. Pokud vláda myslela vážně, že chce bojovat s hazardem, a ze všech druhů hazardu si vytáhne Sportku a řekne, milí občané, vy, kteří hrajete Sportku, vy holdujete hazardu, musíme pořádně zvýšit ty daně – a u všech ostatních to ponechává, tak je to přinejmenším zvláštní,“ konstatuje Zbyněk Stanjura (ODS).

Miroslav Kalousek (TOP 09) pak pozměňovací návrh označil za největší absurditu, která byla schválena. „Není prokázána žádná závislost na loterijních hrách. Je prokázána závislost na hracích automatech. Každý, kdo si prošel nějakým pracovištěm, víme, že sázení Sportky nebo kdysi populární Sazky, bylo společenskou zábavou, kterými si pracovní kolektivy utužovaly kolektiv, a nevšiml jsem si za celý svůj život, že by na tom někomu vznikla závislost. Tam jste zásadním způsobem zvýšili o neuvěřitelných 12 procent daňové zatížení. Tam, kde skutečně ta závislost vzniká, jste se rozhodli oproti pozměňujícímu návrhu pánů Dolejše a Onderky vlastně závislost podpořit a s daňovou sazbou nehnout. Přitom se skutečně jedná o otázku naprosto fundamentální, otázku závislosti a otázku společenských nákladů této závislosti,“ poukazuje Kalousek.

S podporou harm reduction ani nyní běžící ministerskou kampaní Nepít je normální příliš nekoresponduje ani další schválený pozměňovací návrh, tentokrát týkající se alkoholu. Jde změnu navrženou Radkem Holomčíkem (Piráti), která zvyšuje limit domácí výroby piva bez spotřební daně z 200 litrů na 2000 litrů. V tomto případě byl hlas poslanců jasný: pro bylo 165, proti osm.

„Podpořila to i vláda a úplně nevím, jak je to s ním proklamovaným bojem proti alkoholismu. Já to nekritizuji, jenom se tu ukazuje pokrytectví vlády, když tvrdí, že jiné spotřební daně zvyšuje s ohledem na zdraví našich obyvatel. Tady to jde opačným směrem,“ dodává k tomu Zbyněk Stanjura.

-mk-