Elektronické neschopenky měly původně fungovat od letošního ledna. První Babišova vláda ale chtěla projekt zrušit a připravit nový od roku 2021. Po nástupu Maláčové se práce na e-neschopence obnovily, spuštění se ale odložilo na leden 2020. Foto: PxHere

Vláda nemíní zavést úhradu lékařům za vystavení e-neschopenky

Vláda neplánuje zavést úhradu pro lékaře za vystavení e-neschopenky. Po včerejším zasedání kabinetu to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Elektronická varianta má proces zjednodušovat, úhrada proto nedává smysl. Podobný názor vyslovil před dvěma týdny i premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že se na věci shodl s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD).

 

Úhradu za vydání e-neschopenky podpořil v říjnu poslanecký výbor pro zdravotnictví. Ministerstva práce i zdravotnictví ale úkon platit odmítají, podle obou ministrů je to povinnost toho druhého. Elektronické neschopenky se budou používat od ledna příštího roku. Babiš před dvěma týdny řekl, že lékaři chtějí za vystavení 100 korun.

Vojtěch včera uvedl, že vláda dnes záležitost probírala. „Shodli jsme se na tom, že v tuto chvíli neplánujeme hradit nad rámec toho, co je stávající úhrada. Převážil názor v tom smyslu, že jde o krok, který by měl zjednodušovat celý proces, tím pádem nedává tolik smysl dávat novou úhradu,“ uvedl. Podle premiéra by mohla úhrada lékaře motivovat, aby neschopenek vydávali víc.

Elektronické neschopenky měly původně fungovat od letošního ledna. První Babišova vláda ale chtěla projekt zrušit a připravit nový od roku 2021. Po nástupu Maláčové se práce na e-neschopence obnovily, spuštění se ale odložilo na leden 2020.

-čtk-