Ústecký kraj nebude moci po koupi od města na nikoho převést litoměřickou nemocnici, plyne z memoranda. Foto: nemocnice-lt.cz

Litoměřickou nemocnici nesmí kraj po koupi na nikoho převést

Litoměřickou nemocnici nebude smět Ústecký kraj po koupi od města sám na nikoho převést. Při případném prodeji by pak kraj musel nemocnici nabídnout přednostně městu. Vyplývá to z memoranda mezi krajem, městem, firmou Krajská zdravotní a nemocnicí, které včera schválilo litoměřické zastupitelstvo. K memorandu se má ještě v pondělí vyjádřit krajské zastupitelstvo. Město a kraj by měly memorandum podepsat do konce roku, řekl včera starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč (ODS).

 

Město nemocnici každoročně dotuje až 20 miliony korun a dál už ji provozovat nechce kvůli dalším nutným investicím do rozvoje zařízení.

Zástupci kraje a města se již dříve dohodli, že budovy nemocnice město zdarma převede na Krajskou zdravotní, která pro kraj spravuje pět nemocnic na severu Čech. Hejtmanství koupí jen samotnou akciovou společnost Nemocnice Litoměřice. Cena ještě nebyla určena. Memorandum o převodu nemocnice obsahuje mimo jiné takzvaný zákaz zcizení, podle kterého nemůže být nemocnice po dobu deseti let převedena nebo prodána někomu jinému.

Litoměřická radnice bude mít navíc na nemocnici předkupní právo. I při případném prodeji by tedy kraj musel nejprve oslovit s nabídkou nemocnice město.

Vedení Litoměřic původně uvažovalo i o prodeji nemocnice soukromému provozovateli. Proti tomu se ale postavili obyvatelé města, kteří sepsali petici a iniciovali referendum. V něm se poté v listopadu téměř všichni hlasující vyslovili proti prodeji nemocnice soukromému subjektu a díky účasti 52,31 procenta voličů je referendum platné. Alena Rožcová z petičního výboru dnes na jednání zastupitelstva řekla, že lidé by si přáli, aby nemocnice zůstala spíše ve správě města.

„My jsme chtěli hlavně zabránit privatizaci nemocnice,“ uvedla Rožcová. Pokud ale bude mít město na nemocnici předkupní právo, bude podle ní petiční výbor s převodem nemocnice pod Ústecký kraj souhlasit.

„Pro nás je pořád prioritní, aby nemocnice zůstala v rukou města,“ uvedl na jednání opoziční zastupitel Jiří Adámek (ANO). Podle místostarosty Karla Krejzy (ODS) je ale převod správný. „Přál si to Ústecký kraj. Přál si to i starosta,“ řekl novinářům.

-čtk-