Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Foto: Flickr/Marco Verch

Muž zastřelil v ostravské nemocnici šest pacientů, pak sám sebe

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska včera v ostravské fakultní nemocnici zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí, čtyři muže a dvě ženy. Další tři pacienty zranil, jeden je v kritickém stavu. Pachatele, který z nemocnice utekl, vypátrala policie po třech hodinách. Muž se ale před dopadením zastřelil. Fakultní nemocnice je už v provozu s výjimkou polikliniky, kde se střílelo. K uctění památky obětí střelby se příští úterý po republice rozezní sirény.

 

Střelec zahájil palbu bez varování na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance po 07:00, řekl ČTK ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Střílel lidi z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku. Ze tří zraněných jsou podle policejního ředitele dva zraněni těžce a jeden lehce. Střelec spáchal sebevraždu v Děhylově na Opavsku, asi osm kilometrů od fakultní nemocnice. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) novinářům řekl, že svým zraněním podlehl po půlhodinové resuscitaci.

Podle médií byl muž stavební technik, zhruba od půlky října byl nemocný. Tvrdil, že má závažnou chorobu. Jeho zaměstnavatel uvedl, že posledních 14 dní byl v pracovní neschopnosti a že si myslel, že trpí závažnou chorobou. Frýdeckomístecký zpěvák David Stypka během dne napsal na facebook, že si s ním muž psal kvůli jeho nemoci. Stypku nedávno operovali kvůli rakovině slinivky a střelec byl prý přesvědčen, že trpí toutéž nemocí.

Policie zatím ale motiv činu oficiálně nezveřejnila. Legální zbraň střelec neměl a měl trestní minulost. „Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost,“ uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

Areál Fakultní nemocnice Ostrava je po ranní střelbě zpřístupněný s výjimkou polikliniky, kde muž střílel. Zdravotní péče v Moravskoslezském kraji i Ostravě tak je zajištěná. Po jednání krizového štábu ministerstva to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel. „Pokud by bylo víc nových pacientů od zdravotnické záchranné služby, je domluvena spolupráce s Městskou nemocnicí Ostrava a Vítkovickou nemocnicí,“ dodal Vrubel. Ministr Adam Vojtěch (za ANO), který byl na pracovní cestě v Bruselu, dorazí na místo neštěstí večer.

Šok z tragedie a soustrast pozůstalým vyjádřili politici. Prezident Miloš Zeman poděkoval příslušníkům bezpečnostních složek, lékařům a všem, kteří pomáhají. Premiér Andrej Babiš v Ostravě řekl, že k uctění památky obětí střelby se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin. Dodal, že vláda, kraj a město chtějí přispět pozůstalým částkou 300.000 korun.

Policie bezprostředně po útoku oznámila, že posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Podle policejního prezidia jde například o školy, nemocnice nebo obchodní centra.

Podle ministra Vojtěcha jsou nemocnice otevřená zařízení a není reálné, aby v nemocnici existovaly například bezpečnostní rámy na vstupních místech. Zdravotnická zařízení školí personál pro krizové situace, což podporuje dotacemi ministerstvo zdravotnictví. Letos čerpala 1,2 milionu i FN Ostrava. Zpracovala bezpečnostní audit, plán školení a proškolila asi 120 lidí. Zpracovala také brožuru pro zaměstnance a desatero pro pacienty.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Horší bilanci má střelba v restauraci v Uherském Brodě, při níž v únoru 2015 zastřelil místní muž osm lidí a pak sám sebe.

-čtk-