Celý incident se bude podle expertů řešit spíše týdny než dny. Foto: pixabay.com

NÚKIB: Žádná částka za dešifrování systému nemocnice nepadla

Experti pracující na odstranění počítačového viru v benešovské nemocnici našli indicie, že pro dešifrování zavirovaného systému mají někoho kontaktovat. Žádný konkrétní návrh, kolik či co dotyčný za dešifrování požaduje, ale nepadl. ČTK to včera řekl mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý. Experti úřadu pomáhají s odstraněním problému.

Po útoku počítačovým virem je stále omezený provoz v nemocnici, IT specialisté pracují na nápravě. Holý potvrdil, že nemocniční systém napadl kryptovir, který data zašifruje. Navíc je typu ransomware, což znamená, že útočník za dešifrování požaduje výkupné či výpalné.

„Byly totiž objeveny indicie k tomu, že pro to dešifrování máme někoho kontaktovat. Ještě tam nepadlo nic o nějakých částkách, ale jako ransomware se to jeví,“ uvedl Holý.

NÚKIB měl podle Holého ve středu v Benešově čtyři odborníky, kteří nemocnici pomohli s prvními kroky, včera na místo přijeli další specialisté. „Zjistili jsme, jaký je to typ. Dnes už tam jedou naši lidé s doporučeními a aby pomohli všem, kteří na odstranění toho incidentu pracují,“ uvedl Holý. Doplnil, že informaci o incidentu NÚKIB rozeslal subjektům, které spadají pod kritickou informační infrastrukturu, a také ministerstvu zdravotnictví. Ministerstvo ji jako prevenci může postoupit všem zdravotnickým zařízením, kterých by se to mohlo týkat.

Celý incident podle expertů nepůjde vyřešit za hodiny ani dny, spíše to potrvá týdny. Právě NÚKIB by mohl být tím, kdo následně rozhodne o obnovení chodu nemocničního systému.

Provoz zdravotnického zařízení ochromil počítačový kryptovirus v noci na středu, napadl nemocniční počítačový systém. Nelze spustit žádný přístroj včetně počítačové sítě, všechny plánované operace nemocnice zrušila. Případ vyšetřuje i policie, a to jako jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.

-čtk-