Čína vědoma si své velikosti dotlačila světové výrobce léčiv k razantnímu snížení cen- Foto: Koláž ZD, Wikipedie.

Pokuta pro Pfizer a zlevnění léků v Číně

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž chce obnovit řízení s farmaceutickými společnostmi Pfizer a Flynn kvůli předraženým lékům. To v Číně nadnárodní výrobci léků kývli na razantní snížení ceny, aby se jejich produkty dostaly na listinu léků hrazených z veřejných zdrojů.

 

Případ předražených léků sahá do roku 2015, kdy britský Úřad pro hospodářskou soutěž (CMA – Competition and Markets Authority) obvinil dvě farmaceutické společnosti z dramatického zvýšení ceny fenytoinu. Léku, který se podává při léčbě epilepsie. Obvinění se týkalo americké společnosti Pfizer a britské společnosti Flynn.

Oběma firmám hrozily vysoké pokuty – Pfizeru 84,2 milionu liber (skoro 2,5 miliardy korun), Flynnu 5,2 milionu liber (151 milionů korun). Soudy nakonec společnosti obvinění zprostily, a tak žádné pokuty neplatily. CMA ale dnes podle listu Financial Times přichází s tvrzením, že soud tehdy rozhodl nesprávně, a ve hře tak je obnovení celého procesu.

Čtyřiadvacetinásobné zdražení

O co šlo? Pfizer původně lék do britského zdravotnického systému dodával pod názvem Epanutin a Národní zdravotní služba (NHS) za něho utratila kolem 2,3 milionu liber ročně. Ve Velké Británii ho užívá kolem padesáti tisíc lidí. Jenže v roce 2012 Pfizer prodal práva na distribuci léku právě společnosti Flynn.

Flynn lék přejmenoval a podle tvrzení CMA jeho cenu zvýšil o 2600 procent. Zatímco dříve Pfizer účtoval za stomiligramové balení léku 2,83 libry, po převedení práv na Flynn jeho cena vzrostla na 67,5 libry a poté jen mírně klesla na 54 liber. To se psal květen 2014. Ruku v ruce s tím stouply výdaje NHS na fenytoin na padesát milionů liber za rok. CMA tvrdí, že se tak stalo v důsledku tvrdého uplatnění monopolní síly společnosti Flynn.

Tehdy se úřady proti nárůstu ceny ozvaly poprvé, jenže Pfizer argumentoval, že cena byla stanovena tak, aby došlo k zajištění ziskovosti a stability nabídky. Flynn se pak odkazoval na cenu konkurenčních léků, od které prý tu svou odvíjel. „Když jsme produkt na trh uvedli, byl o 25 až 40 procent levnější, než tomu bylo u srovnatelného léku, který NHS dodávala konkurence,“ uvedla společnost Flynn.

CMA svůj požadavek na obnovení celého řízení zdůvodnil odkazem na to, že pokud farmaceutické společnosti nadsazují ceny svých léků nad úroveň obvyklou, má to negativní dopad na dostupnost zdravotní péče. Soud zrušení pokuty obhajoval tím, že je lepší regulovat ceny prostřednictvím odvětvových regulátorů, protože jejich ex-post regulace na základě zákona o hospodářské soutěži „způsobuje mnoho problémů“.

Čína: chceš na náš trh? Zlevni

To Čína si s vysokými cenami léků zřejmě dovede poradit efektivněji. Agentura Reuters totiž oznámila, že několik nadnárodních farmaceutických firem včetně švýcarských gigantů Roche a Novartis, souhlasilo se snížením ceny nejnovějších léků v průměru o 61 procent. Čína tím podmínila jejich začlenění do seznamu medikamentů, které jsou hrazeny ze systému veřejného zdravotního pojištění.

Firmy si od tohoto kroku slibují, že snáze proniknou na trh v menších čínských městech. Na druhé straně je už dnes kritizují jiné farmaceutické společnosti, že se jen podbízejí a využívají k tomu své velikosti. Zlevnění se má týkat sedmi desítek nových léků, včetně pertuzumabu z dílny Roche, který se používá při léčbě rakoviny prsu, nebo omalizumabu (Novartis) pro léčbu dermatitidy.

„Čína je a ještě dlouho bude největším odbytištěm nízkonákladových léků, což nadnárodní farmaceutické giganty přiměje ke snižování cen. A to právě proto, aby mohly využít obrovských objemů, které díky tomu v Číně prodají,“ uvedl pro agenturu Reuters Brad Loncar, výkonný ředitel společnosti Loncar Investments, která se zaměřuje na investice na biofarmaceutickém trhu.

Odbytiště končících léků

Nejde o první a nejspíše ani poslední zlevnění léků dodávaných nadnárodními farmaceutickými společnostmi. Podobně totiž už v září snížily ceny společnosti Sanofi a Eli Lilly. Čína totiž vyhlásila program, v jehož rámci chce ceny tradičně drahých léků snižovat.

Program již zahrnuje 25 druhů léků, přičemž u každého mohou uspět jen tři firmy, kterým je následně dovoleno své produkty dodávat čínským veřejným nemocnicím, kde se spotřebovává naprostá většina léků v Číně. Společnosti často programu využívají v momentě, kdy se blíží konec patentové ochrany jejich léků, a tak jsou ochotny přistoupit i na devadesátiprocentní snížení ceny.

Petr Musil