Nová antikoncepce má tvar kapsle pokryté vrstvou želatiny. V žaludku se pak tato kapsle rozvine do tvaru připomínajícího hvězdici se šesti rameny a díky tomu zůstává na místě a nepokračuje dál do střev. Foto: Koláž ZD (MIT/Tiffany Hua a Flickr/ Wagner Cesar Munhoz)

Polknout pilulku jen jednou měsíčně? Nová antikoncepce je na obzoru

Největším problémem hormonální antikoncepce ve formě tablet je skutečnost, že se musí užívat pravidelně každý den. Právě toto je příčinou častých selhání, které vedou k nechtěnému těhotenství. Nyní se však zdá, že může přijít průlom v podobě pilulky, jíž postačí polknout jen jednou za měsíc. Její uvedení na trh zatím není jisté. Výzkum prováděný v americkém Massachusetts Institute of Technology na zvířatech přinesl nadějné výsledky, avšak testování u lidí teprve začíná. Přesto by mohl být nadějí zejména pro ženy v rozvojových zemích světa. Celkem 220 milionů z nich nemá přístup ke spolehlivé antikoncepci navzdory tomu, že si nepřeji otěhotnět.

 

Ideální antikoncepce musí být bezpečná, spolehlivá a současně jednoduchá na užívání. Jenže ne všechny antikoncepční metody splňují všechny tyto požadavky, což pak může vést k jejich selhání v podobě nechtěného otěhotnění. Řešením by mohla být nyní vyvíjená hormonální antikoncepce ve formě tablet, které by stačilo polknout pouze jednou za měsíc a žena by byla chráněná před nežádoucím těhotenstvím. Výsledky testů prováděných na zvířatech vzbuzují naději, že by pilulka postupně uvolňující v žaludku dávku hormonu, mohla pomoci zejména ženám ve třetím světě, pro které nežádoucí těhotenství znamená riziko vážných zdravotních problémů, včetně rizika smrti během porodu bez dostatečné zdravotní péče. „Doufáme, že naše práce, vůbec první příklad pilulky, kterou stačí užívat jednou měsíčně, jednou povede k potenciálně novým možnostem a metodám vytvořených pro zdraví žen,“ komentoval pro televizní stanici CNN současné výsledky testování nové antikoncepční metody na zvířatech profesor Robert Langer, který vede největší výzkumnou biomedicínskou laboratoř na americkém Massachusetts Institute of Technology a stojí také za tímto výzkumem. Ten byl publikován v žurnálu Science Translational Medicine.

Pokud bude testování na lidech úspěšné a tato antikoncepční tableta se ukáže jako spolehlivá a bezpečná, mohla by se podle profesora Langera objevit během tří až pěti let. Nová metoda by tak mohla rozšířit stávající možnosti ochrany před nežádoucím otěhotněním. „Koncept orální hormonální antikoncepce podávané jednou měsíčně je atraktivní a má potenciál rozšířit současné možnosti,“ popsala pro britský deník The Guardian Diana Mansourová, vice-prezidentka Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare, odborné společnosti zastupující zdravotníky věnující se lidské sexualitě a reprodukčnímu zdraví.

Hvězdice, kterou nerozpustí žaludeční šťávy

Vyvíjená metoda hormonální antikoncepce na první pohled nepřipomíná nyní běžně používané antikoncepční tablety. Má tvar kapsle pokryté vrstvou želatiny. V žaludku se pak kapsle rozvine do tvaru připomínajícího hvězdici se šesti rameny a díky tomu zůstává v žaludku, aniž by se posouvala se dále do trávicího traktu. Vlastní antikoncepční účinek pak má hormon levonorgestrel postupně a řízeně uvolňující se po dobu několika týdnů. Zhruba po třech až čtyřech týdnech se kapsle vytvořená z kombinace dvou typů polyuretanu rozpadne a vyjde z těla při vyprazdňování. Testy provedené na zvířatech, konkrétně na prasatech, ukázaly, že koncentrace hormonu levonorgestrelu jsou u samic, jimž byla podána dávka ve speciální kapsli jednou měsíčně, stejná jako u prasnic, který byly podávány tablety s okamžitým uvolňováním účinné látky každý den.

Podle agentury Reuters byly už testovány léky s postupným uvolňováním určených pro léčbu malárie a zvládání infekce HIV/AIDS. V případě antikoncepce ale bylo nutné vytvořit nové polymery, které se nerozloží navzdory tomu, že budou vystaveny agresivním žaludečním šťávám. Jak uvádí magazín Time, tato nová speciální polymerová kapsle postupně uvolňující účinnou látku by mohla být použita i při léčbě chronických onemocnění, jako je například Alzheimerova choroba, diabetes nebo hypertenze, které vyžadují pravidelné užívání léků. Sám profesor Langer, jenž vede výzkumný tým vytvářející tuto novou antikoncepční metodu, patří k vůbec nejplodnějším vědcům na prestižním Massachusetts Institute of Technology. Stojí za několika stovkami patentů v oblasti farmacie, chemie, biotechnologií a také medicínských zařízení. Jeho specializací je zejména metody různého vstřebávání léků a různé lékové formy. Pro výzkum nové antikoncepční metody získal grant ve výši 13 milionů amerických dolarů od nadace The Gates Foundation, z níž stojí manželé Mellinda a Bill Gatesovi. Jejím cílem je zpřístupnit spolehlivé a bezpečné antikoncepční metody ženám v rozvojových zemích světa.

Podle údajů nadace celkem 220 milionů žen na světě nemá přístup k antikoncepci, navzdory tomu, že si nepřejí (znovu) otěhotnět. „Méně než 20 % žen v subsaharské Africe a sotva třetina žen v jižní Asii používá moderní antikoncepční metody. V roce 2012 podle odhadů došlo k 80 miliónům nechtěných těhotenství žen v rozvojových zemích. Nejméně každá čtvrtá z těchto žen se pak uchýlila k nebezpečné interrupci,“ informuje nadace na svých webových stránkách. Právě bezpečná a spolehlivá antikoncepce je pak nástrojem, jak předcházet nejen nežádoucím těhotenstvím, ale také situacím, kdy žena podstoupí nebezpečnou interrupci, aniž by měla zajištěnou alespoň základní zdravotní péči, a také úmrtím novorozencům a matek během porodu bez potřebné zdravotní péče. Dlouhodobé antikoncepční metody jsou pak pro tyto ženy ještě důležitější než pro ženy, které žijí v bohatých zemích, protože nemají dostupnou zdravotní péči. Tedy potřebují takovou antikoncepci, u nichž bude nutná pouze minimální spolupráce se zdravotníky. Profesorka farmacie Kimberly Scarsiová, která působí na University of Nebraska a nepodílela se na výzkumu, je přesvědčená, že by tato nová pilulka mohla pomoci snížit počet úmrtí matek a novorozenců v důsledku špatné zdravotní péče. „Jednou měsíčně podávaná antikoncepční tableta by poskytla diskrétní a neinvazivní metodu antikoncepce a současně by mohla výrazně zlepšit dodržování správného užívání těchto přípravků i poskytnout ženám větší kontrolu na jejich rozhodnutími ohledně zdraví a reprodukce,“ citoval profesorku Scarsiovou zpravodajský portál BBC News.

Antikoncepční tabletky běžně selhávají, kvůli ženám samotným

Už nyní existuje několik dlouhodobých antikoncepčních metod, které mají efekt v řádu měsíců až let. Konkrétně se jedná o hormonální injekce, podkožní implantáty postupně uvolňující dávku hormonů a také nitroděložní tělíska, přesněji nitroděložní tělíska působící mechanicky a chemicky, a pak také nitroděložní tělíska řízeně uvolňující dávku hormonů. Podle údajů amerického Centers for Disease Control and Prevention je po kondomech druhou nejpoužívanější metodou v USA hormonální antikoncepce ve formě tablet u žen ve věku 15 až 49 let. Používání antikoncepčních tabletek je však zatíženo nemalým rizikem selhání. To však není způsobeno samotnou antikoncepční metodou, teoreticky jsou tablety velmi spolehlivé, ale samotnými ženami a jejich chybami v užívání. Podle údajů CDC třetina žen uvádí, že během jednoho měsíce zapomenout užít alespoň jednu z tablet. Při porovnání spolehlivosti hormonální antikoncepce v tabletách při ideálním používání otěhotní během jednoho roku méně než jedna žena ze sta, ale při skutečném používání otěhotní během jednoho roku až devět žen ze sta.

Nová tableta, která by se užívala pouze jednou měsíčně, by tak mohla snížit počet nechtěných těhotenství způsobených selháním antikoncepce. Už nyní podle Diany Mansourové, vice-prezidentky Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare, mají ženy několik možností zvolit si antikoncepční metody s dlouhodobým efektem, aniž by musely být sterilizovány. „Tyto reverzibilní metody (pozn. redakce – antikoncepční metody, které působí v řádu let, ale po ukončení jejich používání je žena opět schopná otěhotnět) jsou účinnější, při jejich používání otěhotní během jednoho roku méně než jedna žena ze sta, než hormonální antikoncepce v tabletách, kdy otěhotní zhruba devět žen ze sta,“ dodala.

Ludmila Hamplová