O vyhlášení výběrového řízení by radní měli rozhodnout v následujících týdnech. Foto: Wikipedia

Praha vybere ředitele Nemocnice Na Františku, kterou má převzít

Hlavní město plánuje vyhlásit výběrové řízení na ředitele Nemocnice Na Františku, kterou chce hlavní město převzít od Prahy 1. Vyhlášení výběrového řízení včera radní odložili a měli by o něm rozhodnout v následujících týdnech. Řízením nemocnice je od loňského července pověřen David Erhart, který před tím vedl chirurgické oddělení.

Převod nemocnice se měl podle původního plánu uskutečnit od 1. ledna, zastupitelstva Prahy 1 a magistrátu však zatím neschválila potřebné právní dokumenty. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) se původně plánovaný termín zřejmě nestihne.

Uchazeč musí mít podle návrhu podmínek vysokoškolské vzdělání v magisterském stupni a nejméně pětiletou praxi na vedoucí pozici ve zdravotnictví. Součástí přihlášky je vypracování návrhu koncepce rozvoje nemocnice v letech 2020 až 2025, řešícího zajištění ekonomické stability a kvality poskytovaných služeb.

Na převzetí nemocnice se město a Praha 1 dohodly začátkem roku. Magistrát k tomu účelu založil příspěvkovou organizaci Metropolitní nemocnice Na Františku, na kterou má správa nemocnice přejít z organizace Prahy 1. Nový subjekt dosud prozatímně vedl ředitel magistrátního odboru zdravotnictví Martin Ježek.

Zastupitelé Prahy 1 konce listopadu po několikahodinovém jednání nehlasovali o návrhu rámcové smlouvy, která má specifikovat právní podobu převodu nemocnice na město. Mělo by se o ní hlasovat na dalším zastupitelstvu městské části, které je nyní plánováno na 17. prosinec. Smlouvu musí schválit také zastupitelstvo města, které se sejde 12. prosince. Následně bude nutné připravit navazující právní dokumenty, například smlouvu o zřízení služebnosti, na základě které má podle návrhu magistrát užívat nemovitosti. Areál má zůstat Praze 1, movitý majetek včetně zdravotnického vybavení má magistrát odkoupit za posudkovou cenu.

Minulé vedení radnice Prahy 1 plánovalo přenechat provoz nemocnice soukromníkovi, z plánu však po kritice sešlo. Nemocnice vznikla v roce 1354, na konci 18. století byla největším zdravotnickým zařízením v Praze. V současnosti zařízení provozuje 113 akutních lůžek a 46 lůžek následné péče a ročně se v ní ošetří 80.000 pacientů v ambulancích, hospitalizovaných pak 5500.

-ctk-