Pětiletá dohoda o spolupráci mezi Novo Nordisk a University of Virginia se zaměří na vývoj digitálního prostředí pro simulace pacientů s diabetem druhého typu. Johnson & Johnson oznámila, že hodlá koupit biotechnologickou společnost Taris Biomedical specializující se mimo jiné na léčbu rakoviny močového měchýře. Společnost Biogen se rovněž rozhodla nakupovat, a to vlastní akcie v hodnotě pěti miliard dolarů. Foto: koláž ZD

Týden ve farmabyznysu: Biogen, Novo Nordisk a Johnson & Johnson víří předvánoční klid

Dánský výrobce inzulínu Novo Nordisk podepsal pětiletou spolupráci s University of Virginia, Biogen se rozhodl vykoupit desetinu vlastních akcií a Johnson & Johnson kupuje Taris Biomedical.

 

Pětiletá dohoda o spolupráci mezi Novo Nordisk a University of Virginia se zaměří na vývoj digitálního prostředí pro simulace pacientů s diabetem druhého typu. To má pomoci ve vývoji nových léků. University of Virginia totiž v oblasti simulace a vytváření různých modelů pacientů má už určité zkušenosti.

Novo Nordisk posiluje v digitálním zdravotnictví

Z hlediska Novo Nordisk jde o součást strategie, která se soustředí na digitální terapii. Cílem dánského výrobce inzulínu je vytvořit virtuální inovační laboratoř. University of Virginia se na projektu bude podílet skrze své Centrum pro diabetes a technologie. Centrum rozvíjí možnosti využití technologií, včetně analýzy dat, k monitorování a efektivnějšímu zaměření léčby právě pacientů s cukrovkou.

Centrum je součástí mezinárodní výzkumné sítě, kde spolupracuje s obdobně zaměřenými týmy vědců z Itálie, Francie nebo Argentiny. V rámci společného projektu s Novo Nordisk vznikne zpočátku patnáct pracovních míst s tím, že by s mohl jejich počet zvyšovat, jak se bude výzkum postupně rozvíjet.

„Tato významná výzkumná spolupráce odráží závazek společnosti Novo Nordisk podporovat inovace v éře nastupující digitalizace, vedoucí ke změně životů pacientů žijících s diabetem druhého typu,“ uvedl Kenneth Strømdahl, viceprezident Novo Nordisk pro výzkum a vývoj. Novo Nordisk totiž začíná být v oblasti digitálního zdravotnictví velice aktivní.

V říjnu společnost podepsala obdobný kontrakt se technologickou firmou Noom, která se zaměřuje na redukci hmotnosti a léčbu obezity za pomoci umělé inteligence. Ještě o měsíc dříve Novo spojila síly s Medtronic za účelem spolupráce při monitorování diabetických pacientů skrze zařízení, která de facto online sledují hladinu krevního cukru.

Johnson & Johnson se zaměřuje na močový měchýř

Americká farmaceutická skupina Johnson & Johnson oznámila, že hodlá koupit biotechnologickou společnost Taris Biomedical. Ta se specializuje na vývoj nového způsobu dodávání léků do „místa určení“ při léčbě onemocnění močového měchýře, a to včetně onemocnění zhoubných. Finanční detaily transakce nebyly dosud oznámeny.

„Taris Biomedical patří mezi špičku v dopravování účinných látek přímo k místu, kde je jich zapotřebí,“ uvedl Peter Lebowitz, vedoucí oddělení výzkumu a vývoje v Johnson & Johnson, které se zaměřuje na onkologické choroby. „Těšíme se na to, jak stávající stav poznání posuneme dále a budeme schopni výrazně zlepšit život pacientů,“ dodal.

Rakovina močového měchýře patří k těm onkologickým chorobám, jež mají nejvyšší úroveň smrtnosti a zároveň nejnižší úroveň terapeutického pokroku v uplynulých dvou desetiletích. Mezi muži je to šestý nejčastější typ rakoviny. Za loňský rok bylo na světě diagnostikováno na 550 tisíc nových případů rakoviny močového měchýře, z toho až tři čtvrtiny v raném stádiu. Rozvoj choroby má pak zcela zničující dopady na kvalitu života pacientů a rakovina navíc velice často metastázuje. V takovém případě se pak pěti let dožívá jen asi pět procent pacientů. Jakýkoli pokrok v terapii tedy může výrazně zlepšit život těchto lidí.

Biogen vykupuje sám sebe

I jiná americká společnost, Biogen, se rovněž rozhodla nakupovat. Předmětem jejího zájmu jsou ale její vlastní akcie. Za výkup hodlá utratit asi pět miliard dolarů (cca 115 miliard korun), což představuje asi desetinu celé společnosti.

Investoři sice příliš nerozumí důvodům, které za tímto rozhodnutím stojí, obecně však odkup vlastních akcií společností mají rádi. V takovém případě totiž obvykle ceny letí vzhůru, což se potvrdilo i v případě Biogenu. Právě zajištění zvýšení tržní ceny společnosti může být jedním z motivů, proč se Biogen pro něco takového rozhodl.

Spekuluje se však i o tom, že Biogen očekává, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v dohledné době schválí lék aducanumab pro léčbu Alzheimerovy choroby. V takovém případě by se totiž z Biogenu mohl stát bestseller, čehož by společnost mohla využít naopak pro emisi a prodej nových akcií za účelem získání nového kapitálu. Proto je nutné nenechat v současnosti cenu akcií padnout příliš nízko.

Biogen totiž za sebou nemá úplně úspěšné období. Kvůli některým svým lékům (generikům) totiž čelí soudním sporům s výrobci léků originálních. To negativně dopadá na byznys společnosti, což rovněž cenám jejích akcií nepomáhá.

Petr Musil