Jihomoravský kraj už má stejný program na podporu nelékařského personálu, ve kterém loni rozdělil milion korun. Foto: Wikimedia

Jihomoravský kraj chystá jednorázový náborový příspěvek pro studenty lékařských fakult

Jihomoravský kraj chystá pro studenty lékařských fakult dotační program se šesti miliony korun, chce tak pomoci řešit nedostatek lékařů v krajských nemocnicích. Studenti by dostali těsně před dokončením studia jednorázový příspěvek, za to by po absolvování školy pracovali v krajské nemocnici dva roky do první atestace. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Podobný program už kraj má na podporu nelékařského personálu.

 

Výši podpory ani další podmínky Vojta neupřesnil, podle něj se podrobnosti programu teprve dokončují. Začít platit by mohl ještě v letošním prvním pololetí, takže by se mohl studentů dotknout ještě v letním semestru. „Je to něco jako náborový příspěvek. Bude to jednorázová částka. Dostali by ji studenti lékařských fakult těsně před absolvováním a krajská nemocnice by byla jejich pracoviště po absolvování studia. Je tam podmínka, aby další dva roky pracovali v krajské nemocnici, je to doba do první atestace,“ uvedl Vojta.

Podporu by mohlo dostat zhruba 20 studentů. „Snažíme se je získat do krajských nemocnic, kde už pociťujeme nedostatek lékařů. Je to jedno z opatření, jak situaci vylepšit,“ dodal Vojta.

Kraj už má stejný program na podporu nelékařského personálu, ve kterém loni rozdělil milion korun, letos dá také milion korun. Rozdíl je v tom, že nelékařský personál jako například sestry dostávají podporu měsíční, nový dotační program pro zajištění lékařů by znamenal příspěvek vyšší a jednorázový.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Kromě toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra.

-čtk-