Policie případ vyšetřuje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Foto: PxFuel

Kraj dá benešovské nemocnici 30 miliónů korun na ztrátu způsobenou kyberútokem

Středočeský kraj poskytne benešovské nemocnici 30 milionů korun na ztráty způsobené počítačovým kryptovirem. O přidělení neinvestiční dotace včera rozhodli krajští radní, schválit to ještě musejí koncem ledna zastupitelé, řekla dnes novinářům hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

 

Kryptovirus ochromil provoz benešovské nemocnice 11. prosince, k útoku se nikdo nepřihlásil. Zařízení fungovalo v omezeném režimu, do plného provozu se ho podařilo vrátit 30. prosince. Benešovská nemocnice vyčíslila provozní ztrátu za prosinec na 38 milionů korun, na další dva miliony vyšlo přeinstalování serverů. Deset milionů je nemocnice schopná zaplatit ze svých zdrojů.

Podle hejtmanky jde o první čísla, která se budou upřesňovat. Ředitel nemocnice Roman Mrva upozornil, že ještě nejsou uzavřené ambulantní a hospitalizační účty a zpracovány faktury od všech, kteří se podíleli na odstraňování škod. „V tuhle chvíli nevíme, jak se to odrazí v úhradách za péči o pacienty,“ uvedla Pokorná Jermanová. Nemocnice podle ní kvůli omezení péče přišla odhadem o tři miliony korun denně. „Budeme se o tom ještě bavit s pojišťovnami,“ dodala hejtmanka.

Po kyberútoku nebylo v nemocnici možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit. Na obnovení provozu se podílel tým specialistů Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Nyní už zařízení funguje standardně, odložené operace budou provedeny v lednu a únoru. „Jednotlivé stanice, základní provozy jsou dané dohromady, ale náprava systému potrvá ještě minimálně půl roku,“ odhadla hejtmanka.

Policie případ vyšetřuje jako neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, podle dřívějších informací nešlo o cílený útok a nebylo požadováno výkupné. Kraj je podle hejtmanky připraven připojit se jako poškozený s nárokem na náhradu škody v rámci trestního řízení. Vedení kraje pověřilo Středočeské inovační centrum, aby se zabývalo opatřeními ke zvýšení bezpečnosti v krajských nemocnicích a jejich lepší ochranou před kyberútoky.

-čtk-