Podle navrhované úpravy budou moci děti odjet na školu v přírodě bez dokladu o úplném očkování. Foto: nps.gov

Doklad o očkování dětí asi nebude nutný pro školy v přírodě

Doklad o očkování asi nebude podmínkou pro pobyt dítěte na škole v přírodě. Pro účast na zotavovacích akcích, tedy táborech, ale zůstane tato povinnost zachována. Očkování proti meningokoku u dětí do jednoho roku věku bude zdarma. Schválila to včera Sněmovna v rámci novely o ochraně veřejného zdraví. Předlohu nyní dostane k projednání Senát.

 

Poslanci do novely vložili na návrh šéfky sněmovního zdravotnického výboru Věry Adámkové (ANO) ustanovení, podle nějž hlavní hygienik bude muset mít lékařské vzdělání. Znamenalo by to, že hlavní hygienička Eva Gottvaldová bude muset do roka opustit svou funkci. Vystudovala totiž na brněnské Masarykově univerzitě obor výživa člověka. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se k této změně postavil neutrálně.

Ministrovu podporu získala úprava, podle níž budou moci děti odjet na školu v přírodě bez dokladu o úplném očkování. Souhlasil se zastánci této liberalizace, že není důvod, aby na týdenní školu v přírodě nemohly kvůli chybějícímu očkování děti, které jsou po zbytek roku spolu ve třídě. Odmítl naopak snahu zrušit povinnost doložit úplné očkování pro účast na táborech. „Jedná o dlouhodobější pobyty náhodně vytvořených velkých kolektivů dětí,“ vysvětlil Vojtěch.

Části opozice se nepovedlo prosadit, aby očkování nebylo podmínkou ani pro přijetí do dětských skupin, soukromých mateřských škol a předškolních zařízení. Podle ministra není důvodem to, že zřizovatelem těchto zařízení není stát, kraj či obec. Dolní komora naopak přijala návrh poslance TOP 09 Vlastimila Válka, aby u dětí nebylo vyžadováno očkování proti hepatitidě typu B, která se přenáší krví anebo pohlavním stykem.

Bezplatné očkování proti meningokoku prosadila poslankyně ANO Andrea Brzobohatá. Podle ní tím rodiče malých dětí ušetří zhruba 10.000 korun. Opatření podle poslankyně podporují zdravotní pojišťovny. „Budeme čtvrtá země v Evropě, která ho bude mít hrazeno státem,“ dodala Brzobohatá.

Vládní novela původně počítala pouze s tím, že hygienici se při kontrole kvality vody v přírodních koupalištích budou muset zaměřit i na mnohobuněčné organismy, které mohou způsobovat například kožní choroby. Přísnější podmínky má vládní předloha zavést také pro provozovatele solárií. Jejich provozování má nově patřit mezi činnosti epidemiologicky závažné, neboť i v nich hrozí poškození zdraví zákazníků v případě neuplatňování zásad provozní hygieny.

-čtk-