Ministerstvo zdravotnictví podle zákona zveřejnilo seznam poradců, poradních orgánů či advokátů, za jejichž služby ve druhém pololetí loni platilo. Foto: Needpix

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo výdaje na poradce a právníky

Za zastupování v kauze Diag Human zaplatilo ministerstvo zdravotnictví v druhé polovině loňského roku přes devět milionů korun. V tomto sporu úřadu i nadále radila advokátní kancelář Bělina & Partners AK s.r.o, vyplývá z údajů, které ministerstvo zveřejnilo na svém webu.  Na stejném místě jsou pak uvedeny i další výdaje na externí poradce a právníky, jejichž služby úřad využívá.

 

Výše částky za právníky je podle mluvčí ministerstva Gabriely Štěpanyové dána nárůstem aktivity Diag Human v zahraničí a nutností hradit právní zástupce specializované na příslušné jurisdikce. Sdělila to dnes ČTK. Za první pololetí úřad firmě zaplatil podle dřívějších informací necelých šest milionů korun, celkem tak právní služby stály asi 15 milionů. Za právní služby v kauze Diag Human platilo loni v druhém pololetí i ministerstvo financí, které právníkům podle zveřejněného seznamu zaplatilo 27,2 milionu korun. Diag Human se s Českem řadu let pře kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Stát od poloviny roku 2013 tvrdí, že arbitráž o miliardy korun definitivně vyhrál. Trojice rozhodců vydala usnesení, kterým arbitráž zastavila.

Ministerstvo zdravotnictví podle zákona zveřejnilo seznam poradců, poradních orgánů či advokátů, za jejichž služby ve druhém pololetí loni platilo. Vyplývá z něj, že přímo ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi radili tři poradci, a to v oblasti zahraniční spolupráce Tomáš Pala, ohledně vědy, výzkumu a vzdělávání Štěpán Svačina a v oblasti zdravotní péče Josef Vymazal. Za hodinu konzultací shodně dostávali 250 korun a úřad jim celkově dohromady vyplatil 165.000 korun. Svačina je předsedou České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Pala se ve společnosti Govin Group věnuje podpoře obchodu s asijských regionem. Vymazal je členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). V době, kdy ministerstvo hledalo nového ředitele Nemocnice Na Homolce, byl pověřený jejím řízením.

Ministerstvo také za posledních loňských šest měsíců zaplatilo asi 540.000 korun advokátní kanceláři Havel & Partners s.r.o za poradenství ve věcech veřejné podpory, přes 280.000 za konzultační služby v souvislosti se Strategickým rámcem Zdraví 2030 nebo asi 354.000 korun Českému vysokému učení technickému za odhad ceny zakázky na provoz letecké záchranné služby.

-čtk-