Ilustrační foto: Piqsels

Na podporu ordinací v odlehlých regionech šlo 47 milionů korun

Praktičtí lékaři a zubaři v odlehlých regionech získali z dotací ministerstva zdravotnictví od roku 2016 přes 47 milionů korun. Podpořeno bylo 80 ordinací. Letos v lednu byly schválené peníze pro dalších sedm praktiků a čtyři stomatology, informovalo včera ministerstvo v tiskové zprávě. Zubaři tak přibudou ve Svitavách, Novém Boru, Turnově a Volyni, praktičtí lékaři v Broumově, Kácově, Čestíně, Lokti, Českém Těšíně, Zásadě a Litoměřicích.

 

Z programu na podporu zubních lékařů bylo od jeho spuštění v srpnu 2018 schváleno 25 dotací v celkové výši přes 28 milionů korun. Program pro praktické lékaře pro dospělé a pro děti a dorost rozdělil od roku 2016, kdy začal, 55 dotací v souhrnné hodnotě skoro 19 milionů korun.

Stomatologové mohou čerpat peníze na mzdu všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky. Po splnění dalších podmínek získají maximálně 240.000 Kč ročně po dobu pěti let, spoluúčast musí být nejméně 30 procent. Do roku 2021 si mohou podle ministerstva rozdělit 100 milionů Kč.

„Cílem je podpořit péči takzvaně na pojišťovnu. Podle informací z terénu je totiž právě péče ‚za cash‘ hlavní problém nedostupné zubní péče,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Kvůli dosud nízkým úhradám od zdravotních pojišťoven nechtěli někteří zubaři pacienty ošetřovat a chtěli po nich úhradu.

Podle ministerstva i České stomatologické komory by se to mělo letos změnit, protože zubařům úhradová vyhláška peníze přidala. Dotaci tak mohou čerpat jen zubaři, kteří se zavážou přijmout 1500 pojištěnců, budou mít smlouvu aspoň se čtyřmi pojišťovnami a ordinační dobu aspoň 35 hodin týdně. Podrobnosti uvádí ministerstvo na webu.

Praktičtí lékaři mohou také čerpat na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta, nejvýše 250.000 korun, a stejnou částku na vybavení ordinace. Každý rok mezi žadatele ministerstvo rozdělí osm milionů. Lékař musí mít praxi nejvýše tři měsíce starou a musí ordinovat 20 hodin týdně v pěti pracovních dnech. Informace o dotačním programu jsou na webu ministerstva.

Registrovaných zubařů je na 10.000, vlastní praxe mělo podle statistik komory asi 6000 z nich. Praktických lékařů je v Česku asi 6800 pro dospělé a kolem 4800 pro děti a dorost.

-čtk-