David Rath komentuje rozhodnutí soudu. Foto: archiv České justice

Soud potrestal Ratha v druhé větvi kauzy osmi lety vězení

Středočeský krajský soud včera udělil bývalému hejtmanovi Středočeského kraje Davidu Rathovi osmileté vězení za přijímání úplatků a manipulace se zakázkami ve druhé části jeho korupční kauzy. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby a o rok mu prodloužil již pravomocně uložený sedmiletý trest.

Trestné činnosti se podle předsedkyně trestního senátu Ivy Říhové dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem. Rath si k soudu vynesení zatím nepravomocného verdiktu vyslechnout nepřišel. „Jedenáctiletý trest pro doktora Ratha mi připadá i vzhledem k vyčíslené škodě nepřiměřený,“ prohlásil po vyhlášení rozsudku jeho advokát Adam Černý. Podle něj je nutné do trestu vězení zahrnout i tři roky, které si musí odpykat v případě nezaplacení osmnáctimilionového peněžitého trestu. „Těch 18 milionů se vlastně rovná propadnutí celého jeho majetku,“ dodal právník. Proti verdiktu, který označil za exemplární a likvidační, se odvolá. Soudkyně Iva Říhová podle něj pouze zkopírovala obžalobu, a to i s jejími chybami.

Ústřední trojicí případu je stejně jako v první části Rath, bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottova a její manžel Petr Kott. Manželům udělila předsedkyně senátu také osmileté tresty, pro ně to však znamená, že mají strávit ve vězení každý déle o dva roky. Všem třem zvedla soudkyně i peněžité tresty. Manželé mají zaplatit po 20 milionech korun, uhradili již každý 15. Rathovi uložila soudkyně zaplatit 18 milionů korun. Všem udělila i zákazy činnosti.

Trojice si podle včerejšího verdiktu na přelomu let 2011 a 2012 domlouvala úplatky za zmanipulování tendrů za stovky milionů korun na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci pavilonu kolínské nemocnice, stavbu pavilonů v mladoboleslavské nemocnici a přestavbu části kladenské nemocnice. Obžalovaní chtěli podle vyšetřovatelů přes 60 milionů korun. Obdrželi 3,34 milionu, protože je v květnu 2012 zadržela policie.

Rath nastoupil loni v říjnu k výkonu trestu do teplické věznice, tento týden byl převezen do vězení v pražské Ruzyni. Podle svých advokátů se tam chce ucházet o pozici vězeňského lékaře.

-čtk-