Podle sněmovnou včera schválené novely bude moci do správních a dozorčích rad zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven moci kandidovat každý klient pojišťovny, který doloží předepsanou podporu 50 pojištěnců. Foto: koláž ZD

Volby do rad oborových zdravotních pojišťoven hladce prošly Sněmovnou

Způsob voleb do správních a dozorčích rad oborových zdravotních pojišťoven se zřejmě změní. Sněmovna včera schválila novelu, podle níž budou dál volit i zaměstnanci z řad klientů, nově třetinu členů. Kandidovat bude moci každý klient pojišťovny, který doloží předepsanou podporu jiných pojištěnců. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

 

Vláda původně navrhovala, aby třetinu členů rad jmenoval jako dosud kabinet a dvě třetiny volili zaměstnavatelé a podnikatelé. Dolní komora ale předlohu schválila podle pozměňovacího návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), který vyplývá z koaliční dohody. Obsazování třetiny míst zachovává vládě. Zaměstnavatelé a podnikatelé budou volit také třetinu, hlasovat mají v rozsahu pojistného, které odvedli za poslední půlrok. Poslední třetina připadá na zaměstnance. „Úprava, která má zajistit pokračování tripartitního modelu, je nejlepší možnou,“ uvedl Vojtěch.

Předloha ve schválené podobě předpokládá, že aktivní volební právo budou mít všichni pojištěnci dané pojišťovny. Volen bude moci být každý svéprávný a bezúhonný pojištěnec, který získá podporu aspoň 50 jiných klientů pojišťovny. Nyní kandidáty předkládají organizace zaměstnavatelů a odborových organizací.

Novela reaguje na předloňský verdikt Ústavního soudu. Soud zrušil na podnět senátorů část zákona týkající se volby orgánů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven k letošnímu říjnu. Senátoři poukazovali na to, že podle nich zvýhodňuje při tvorbě správních a dozorčích rad velké podniky. Vláda původně chtěla dát volební právo těm, kdo hradí aspoň 0,4 procenta odvedeného pojistného, navíc s možností sdružování. Nyní je to 0,5 procenta.

Sněmovna už nehlasovala o pozměňovacím návrhu zdravotnického výboru, podle kterého by dvě třetiny rad oborových zdravotních pojištěn volila Sněmovna, jako je tomu u největší Všeobecné zdravotní pojišťovny. Stejně skončila i úprava opozičních Pirátů, jež předpokládala možnost elektronické nebo korespondenční volby pro všechny klienty pojišťoven.

Do veřejného zdravotního pojištění letos odvedou zaměstnavatelé, podnikatelé, zaměstnanci a stát přes 340 miliard korun. Zhruba 200 miliard spravuje největší Všeobecná zdravotní pojišťovna, které se ústavní stížnost netýkala. V Česku funguje sedm zdravotních pojišťoven.

Součástí novely je také zjednodušení schvalování zdravotně pojistných plánů, ovšem jen u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Místo Sněmovny by je měla v pravomoci vláda. Stejný proces pro oborové pojišťovny dolní komora neschválila. Vojtěch proto očekává, že Senát bude muset předlohu opravit.

-čtk-