Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek podepisují memorandum o budoucí spolupráci. Foto: @vnitro

Informace o zdravotním pojištění budou přístupné i přes Portál občana

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek se včera s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) dohodl na spolupráci při rozšiřování elektronických služeb dostupných přes Portál občana. Občané s elektronickou identitou se tak nově dostanou k vybraným informacím o své zdravotní pojišťovně nebo praktickém lékaři i přes tento portál. VZP do budoucna počítá také s propojením s aplikací Moje VZP.

Záměrem memoranda o spolupráci při rozšiřování služeb Portálu občana, které včera podepsali ředitel VZP Zdeněk Kabátek a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), je rozšířit  služby portálu o informace ze systému veřejného zdravotního pojištění. „Na portálu bude možné zjistit příslušnost pojištěnce ke zdravotní pojišťovně, včetně jeho kategorie pokud je plátcem pojistného stát, dále informaci o ošetřujícím praktickém lékaři pro děti i dospělé nebo o registraci u gynekologa a stomatologa,“ uvedl Kabátek. Tyto informace se do portálu dostanou z Centrálního registru pojištěnců, který VZP ze zákona spravuje. Pojištěnci VZP pak budou moci přes portál získat také potvrzení o bezdlužnosti a VZP počítá do budoucna i s propojením s aplikací Moje VZP.

Portál občana spustilo ministerstvo vnitra v polovině roku 2018. V té době nabízel 35 služeb, nyní jim má 130. Prostřednictvím portálu mohou občané s elektronickou identitou (tj. kteří mají datovou schránku, elektronický občanský průkaz nebo se zaregistrují přes tzv. NIA portál) mimo jiné získat výpis z rejstříku trestů, katastru nemovitostí, bodového hodnocení řidiče nebo podat daňové přiznání. Některé služby poskytuje portál sám, jiné zprostředkovává, například přístup k eReceptu. „Spuštění Portálu občana před rokem a půl nastartovalo skutečnou revoluci v českém eGovernmentu a mě těší, že se k nám přidávají další instituce. Díky spolupráci s VZP můžeme služby portálu dále rozšiřovat,“ uvedl Hamáček.

Dosud se ke svým elektronickým službám do portálu přihlásilo přes 230 tisíc uživatelů. Toto číslo by se mělo zásadně navýšit od příštího roku, kdy bude spuštěn projekt Bankovní identita. Ten počítá s tím, že pro vstup k digitálním službám státu bude moci občan přistupovat s využitím údajů pro vstup do svého elektronického bankovnictví.

Na Portál občana už jsou také napojeny portály čtrnácti měst a dvou krajů, pracuje se na propojení s Portálem Pražana. Letos bude možné také přes portál nově přistupovat k údajům Generálního ředitelství cel nebo údajům institucí ze sektoru pojišťovnictví.

-sed-