Ventilátory jsou životně důležité pro pacienty s koronavirem, kterým se v plicích vytváří tekutina a kterým tyto přístroje pomáhají s dýcháním. Foto: Wikipedie

Německo a Itálie kvůli koronaviru masově objednávají ventilátory

Německo a Itálie kvůli epidemii nového koronaviru masově objednávají plicní ventilátory. Ty jsou životně důležité pro pacienty s koronavirem, kterým se v plicích vytváří tekutina a kterým tyto přístroje pomáhají s dýcháním. Informovala o tom agentura Reuters. V nemocnicích ventilátorů není dost, podle výrobců nyní poptávka výrazně převyšuje nabídku.

 

Podle německého výrobce zdravotnických zařízení Drägerwerk si u něj berlínská vláda objednala 10.000 ventilátorů na intenzivní respirační péči. Je to největší objednávka v dějinách firmy a rovná se její celoroční produkci.

Těžce zasažená Itálie, kde nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, onemocnělo už více než 10.000 lidí a 1000 už jí podlehlo, žádá 5000 ventilátorů a dalšího nezbytného zdravotnického zařízení. Podle šéfa švýcarské firmy Hamilton Medical Andrease Wielanda má Řím zřejmě méně než čtvrtinu potřebných dýchacích přístrojů. Hamilton Medical je největším světovým výrobcem plicních ventilátorů.

„V posledních letech si země vytvářely zásoby ventilátorů, aby se připravily na případnou problematickou situaci,“ řekl Wieland agentuře Reuters. „Nikdo ale nečekal, že situace nabude takových dramatických rozměrů,“ dodal. Více přístrojů chce podle něj americká armáda, Turecko nebo Čína. „Je velmi neobvyklé, když lékařské vybavení objednává přímo vláda,“ uvedl. „Za normálních okolností jsou v Německu objednavateli nemocnice a kliniky,“ poznamenal.

Společnost Hamilton Medical, která obvykle vyrábí 15.000 ventilátorů ročně, podle Wielanda zvýšila svou produkci o 30 až 40 procent. Navýšit výrobu plánuje ve své továrně v Lübecku na severu Německa i Drägerwerk. Novému koronaviru už na celém světě podlehlo na 4900 lidí.

-čtk-