Ilustrační foto: Australian Centre for Health Research

Německo řeší problém s podfinancováním geriatrické péče

Německá koaliční strana SPD volá po reformě financování dlouhodobé péče. Podle ní je současný stav nejen neudržitelný, ale navíc činí mnoho obyvatel pečovatelských domů závislých na sociální pomoci. Současný systém pojištění se de facto míjí účinkem.

Systém pojištění dlouhodobé péče v Německu nefunguje. Myslí si to alespoň Cornelia Prüfer-Storcksová, členka Spolkové rady zvolená za sociální demokraty (SPD) v Hamburku. Podle ní v systému dlouhodobé péče chybí peníze, a tak se vlastně celý systém míjí účinkem. „Třetina obyvatel pečovatelských domů už je zcela závislá na sociální pomoci, přestože by je systém před závislostí na sociální pomoci měl chránit,“ myslí si Prüfer-Storcksová, která v pondělí vystoupila na konferenci Budování solidarity v péči, která se konala v Berlíně. Klienti pečovatelských domů totiž musejí na péči připlácet ze svého.

Politička je přesvědčena, že výše těchto dodatečných nákladů činí zhruba pět miliard eur (asi 125 miliard korun). Kromě toho podle ní v systému vzniká dluh z důvodu budoucích rostoucích nákladů na ošetřovatelský personál, kterého bude zapotřebí rok od roku více. Německá populace stárne, stejně jako v ostatních ekonomicky rozvinutých zemích.

Reforma financování je nutná. Spahn souhlasí

V těchto nákladech je rovněž zahrnuto odstranění mzdových rozdílů mezi všeobecnými sestrami a sestrami pečujícími o seniory. Nynější stav je takový, že všeobecné sestry vydělávají v průměru asi o 500 eur měsíčně méně, zmínila politička SPD. Prüfer-Storcksová rovněž upozornila, pokud se nic nezmění, dlouhodobá péče se stane dostupnou jen pro úzkou skupinu osob, případně se plošně sníží její kvalita.

Členka Spolkového sněmu se také odvolávala na návrh usnesení, které před rokem schválil nejen Hamburk, ale i další spolkové země, a které doputovalo do horní komory německého parlamentu. Politici v něm vyzvali spolkovou vládu, aby přišla se zásadní reformou financování, která by systematicky přidávala peníze ve prospěch dlouhodobé, zejména geriatrické, péče.

Prüfer-Storcksová má představu, že by stát stanovil strop pro roční přímou platbu uživatele dlouhodobé péče. Kromě toho by se náklady na tuto péči hradily ze systému zdravotního pojištění a chybějící peníze by do celkového rozpočtu na péči dorovnával stát. Tento model by byl podle političky SPD nejspíše podporován všemi šestnácti spolkovými zeměmi.

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) už před časem přislíbil, že do poloviny tohoto roku návrh na reformu financování dlouhodobé péče předloží. Podle něho by změny systému financování měla vést „ke spravedlivé rovnováze“ mezi tím, co pojištění ošetřovatelské (dlouhodobé) péče pokryje z dodatečných nákladů, a tím, co by mohlo zůstat na odpovědnosti rodin seniorů.

SPD navrhuje rozsáhlejší změny

Naději, že se letos reforma opravdu začne projednávat, vyjádřila také poslankyně Spolkového sněmu za SPD Heike Baehrensová. „V letošním roce dojde k zásadním změnám v oblasti pojištění dlouhodobé péče,“ uvedla pro list Deutsches Ärzteblatt. Jenže nemusí zůstat jen u reformy dlouhodobé péče.

Baehrensová zmínila také požadavek na přezkoumání naplnění personálních kapacit v péči krátkodobé. Kromě toho naznačila, že SPD bude chtít omezit zisky, které generují někteří provozovatelé pečovatelských domů, nebo zařídit peníze na investice do bydlení pro seniory, a to pro města od velikosti měst okresních.

V neposlední řadě hodlá SPD usilovat o zvýšení atraktivity ošetřovatelské péče. Vedle mzdové motivace chce zařídit, aby ošetřovatelský personál mohl činit také některé lékařské úkony. Pečující příbuzní by pak měli být podporováni například prostřednictvím jakýchsi poradců z oblasti ošetřovatelské péče.

Petr Musil