Odvolanou hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou nahradí Jarmila Rážová, náměstek Prymula zůstane ve funkci, i když nemá bezpečnostní prověrku. Foto: koláž ZD

Odvolanou hlavní hygieničku Gottvaldovou nahradí Rážová, náměstek Prymula zatím zůstává

Ředitelka středočeských hygieniků Jarmila Rážová byla pověřena funkcí hlavní hygieničky, potvrdila ČTK informaci serveru iDnes.cz mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová. Nahradí odvolanou Evu Gottvaldovou. Kdo povede krajské hygieniky místo Rážové, zatím není podle Šalamunové jasné. Naopak náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči, epidemiolog Roman Prymula, ve své funkci zůstane. Původně avizoval, že v březnu jako náměstek skončí a chtěl jen částečný úvazek. ČTK včera Prymula řekl, že ho premiér Andrej Babiš přesvědčil, a proto zůstane. Náměstci ministra měli povinnost do poloviny března získat bezpečnostní prověrku. V Prymulově případě Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ještě nerozhodl, resort tak lhůtu prodloužil.

 

„Chtěl jsem zredukovat svůj pobyt na ministerstvu na částečný úvazek, ale pan premiér mě přesvědčil, že zejména v této době bych to měl přehodnotit a proto zůstávám,“ řekl Prymula ČTK s tím, že se chtěl více věnovat výzkumu. Prymula se za ministerstvo zdravotnictví často vyjadřuje k nynější epidemii nemoci COVID-19 šířené novým typem koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) loni začátkem roku vyhlásil, že bezpečnostní prověrku NBÚ na nejnižší stupeň „důvěrné“ musí mít všichni ředitelé státem zřizovaných nemocnic. Mělo to souvislost s veřejnými zakázkami, protože nemocnice vypisují zakázky nad 300 milionů korun. Ředitelé ji museli získat do srpna, stejnou povinnost do března mají náměstci.

„S ohledem na to, že řízení u NBÚ nadále v případě pana náměstka Prymuly probíhá, řízení nebylo z jejich strany zastaveno ani přerušeno, a průtahy v řízení nezavinil pan náměstek, rozhodlo ministerstvo zdravotnictví o prodloužení interně stanovené lhůty pro dodání rozhodnutí NBÚ, a to do doby, než NBÚ rozhodne,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Prymula je také předsedou České vakcinologické společnosti, věnuje se problematice očkování a imunizace společnosti, tedy navykání organismu na látky vyžadující imunitní odpověď organismu.

Náměstkem ministra zdravotnictví je Prymula od března 2017. Nastoupil za ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), místo bylo více než rok neobsazené. Předtím bývalý ředitel královéhradecké fakultní nemocnice působil na ministerstvu jako poradce. Prymulu z pozice šéfa nemocnice loni v červnu odvolal Ludvíkův předchůdce Svatopluk Němeček (ČSSD). Jako důvod uvedl, že Prymula inkasoval desítky milionů korun od společnosti, kterou vlastnila jeho dcera. Prymula tvrzení ministerstva odmítl.

Rážová má specializaci v hygieně, KHS řídí od roku 2016

Datum narození: 14. září 1961

Vzdělání: vystudovala Lékařskou fakultu hygienickou; absolvovala doktorský program v oboru hygiena na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany; výcvikové programy na Stanfordově univerzitě v USA a na univerzitě v Southamptonu.

Dosavadní pozice: ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Středočeského kraje (od června 2016)

Praxe: v 80. letech začínala na Okresní hygienické stanici v Nymburce; po roce 1989 nastoupila na středočeskou KHS na oddělení pro sledování zdravotního stavu obyvatelstva; v letech 1992 až 2002 se ve Státním zdravotním ústavu věnovala prevenci chronických neinfekčních onemocnění a nutriční epidemiologii; na ministerstvu zdravotnictví vedla v letech 2003 až 2007 oddělení podpory veřejného zdraví; náměstkyně ředitele Státního zdravotního ústavu (2008); náměstkyně pro odbornou činnost, pověřena řízením odboru hygieny dětí a mladistvých na Hygienické stanici hlavního města Prahy (2009 až 2012); ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví, zástupkyně hlavního hygienika ČR (2012 až 2016).

Ostatní:

- Rážová má specializaci v oboru hygiena a epidemiologie, epidemiologie a veřejné zdravotnictví.

- Dříve spolupracovala na vzniku prvního Národního programu podpory zdraví a rozvoji Projektů podpory zdraví.

- Věnuje se též pedagogické práci, je autorkou či spoluautorkou řady odborných publikací.

- Ke koníčkům Rážové patří lyže, cyklistika, divadlo či hudba.

-čtk-