Fyzioterapeuti, logopedi nebo ergoterapeuti mohou jako kompenzaci získat jednorázový grant, který dosáhne čtyřiceti procent příjmů ze čtvrtého kvartálu loňského roku. Rehabilitační zařízení pak budou mít nárok na náhradu šedesáti procent svého ušlého výdělku. Foto: pixabay

Německá vláda se s opozicí předhání, kdo nabídne zdravotníkům větší kompenzace

Spolkový ministr zdravotnictví Jen Spahn (CDU) chce v souvislosti s koronavirovou pandemií poskytnout finanční podporu nemalé části zdravotnického systému. Zelení a FDP navrhují kompenzace výrazně rozšířit.

 

Na mimořádnou finanční podporu od státu by mohli dosáhnout nejen zdravotníci v první linii, ale například také pracovníci v kultuře nebo poradenská střediska pro ženy a bezdomovce. Lékaři a zdravotní sestry by měli získat jednorázovou prémii 1500 eur (asi čtyřicet tisíc korun). Rodiny se školou povinnými dětmi pak 60 eur (přibližně 1600 korun) jako příplatek na obědy těm, kteří kvůli omezením vypadli ze školního stravování. To vše navrhuje opoziční frakce Zelených zastoupená ve Spolkovém sněmu. Jiná opoziční strana, FDP, pak navrhuje daňové úlevy.

„V současnosti už je možné vidět, kde se stávající státní pomoc nedostane přiměřeně ke všem a ti nejchudší propadají trhlinami v systému,“ vysvětlují ve svém návrhu předsedkyně Zelených Annalena Baerbocková a šéfka poslaneckého klubu Zelených ve Spolkovém sněmu Katrin-Göring-Eckardtová. Zelení rovněž prosazují navýšení podpor pro takzvaný kurzarbeit nebo vytvoření fondu pro záchranu kultury, z něhož by mohli čerpat peníze umělci i kulturní instituce. Uprchlíci a bezdomovci by pak podle Zelených měli být co nejrychleji ubytováni v hotelech a penzionech, které v současné době zejí prázdnotou.

Svobodní chtějí daňové úlevy

Naproti tomu Svobodní (FDP – Freie Demokratische Partei) požadují daňové úlevy pro lidi, kteří v důsledku protiepidemických opatření pracují z domova. „Navrhujeme rovněž zavedení daňové slevy na provoz domácí kanceláře ve výši 100 eur měsíčně, a to po celou dobu trvání koronavirové krize,“ uvedl podle listu Deutsches Ärzteblatt Christian Dürr, místopředseda poslaneckého klubu FDP. Svobodní svůj návrh zdůvodňují tím, že firmy za normálních okolností náklady na provoz svých kanceláří zahrnují do daňově uznatelných nákladů. Pokud tedy jejich zaměstnanci nyní pracují z domova, měli by mít tuto možnost také.

Bavorská FDP dokonce navrhuje zvláštní daňové úlevy pro zdravotníky. Konkrétně se jedná o osvobození od daní z příjmů za práci přesčas během koronavirové pandemie. „Chceme, aby všichni zaměstnanci ve zdravotnictví měli finanční úlevu,“ uvedl expert FDP na zdravotnictví Dominik Spitzer během svého vystoupení v zemském parlamentu. Podle Spitzera jde o důležitý signál, kterým stát dá najevo, že si práce zdravotníků v rizikových podmínkách váží. „Ti, kdo vykonávají vynikající práci a kteří jsou svou prací obzvláště ohroženi, potřebují náš respekt,“ dodal Spitzer.

FDP rovněž navrhla třífázový plán obsahující krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá opatření, která mají minimalizovat dopad pandemie nového typu koronaviru na oblast zdravotnictví a ošetřovatelské péče. Plán vesměs počítá s navýšením platů u těchto profesí, aniž by ovšem konkretizoval, o kolik procent a v jakém časovém horizontu.

Spahn rozšířil vládní pomoc pro zdravotnictví

Opoziční návrhy jsou do jisté míry reakcí na spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna, který už v neděli představil další sadu opatření, jimiž bude chtít finančně pomoci zdravotnickému systému. Nově by na ni měli dosáhnout také zubaři, fyzioterapeuti nebo rehabilitační zařízení určená jak pro děti, tak dospělé. „Abychom udrželi dobře fungující struktury zdravotnického systému, zmírníme jejich ztráty a zajistíme likviditu,“ uvedl Spahn podle listu Deutsches Ärzteblatt.

Ministr zdravotnictví naráží na to, že během probíhající epidemie koronaviru se mnoho pacientu zdráhá různé druhy zdravotní péče vyhledat, což má za následek pokles příjmů lékařů nejrůznějších specializací. Podle stranického (CDU) experta na zdravotnictví Alexandra Krauße by zubaři měli získat od státu kompenzaci devadesáti procent tržeb vykázaných v předchozím roce, což by jim nezbytnou likviditu skutečně zajistilo.

Fyzioterapeuti, logopedi nebo ergoterapeuti mohou jako kompenzaci získat jednorázový grant, který dosáhne čtyřiceti procent příjmů ze čtvrtého kvartálu loňského roku. Rehabilitační zařízení pak budou mít nárok na náhradu šedesáti procent svého ušlého výdělku. K tomu náleží ještě další opatření státní podpory, jako je pomoc v nouzi pro osoby samostatně výdělečně činné či další krátkodobé dávky související s dopady koronavirové krize.

Vládní nařízení, na základě kterého budou moci zdravotníci zmíněné náhrady čerpat, má vstoupit v platnost už během tohoto týdne. Bude součástí uceleného „ochranného štítu“ pro zdravotnictví. Vláda se už dříve dohodla na zavedení podpůrných opatření pro nemocnice, lékaře, zařízení pro rehabilitační a preventivní péči nebo domácí ošetřovatelství. Balíček má celkovou hodnotu v řádu několika miliard eur.

Petr Musil