Senátoři hlasují o návrhu zákona. Naproti nim sedí zcela vpravo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: senat.cz

Senát nechce, aby v nemocnicích působili cizí lékaři bez aprobace

Senát včera zamítl pro nadbytečnost vládní návrh zákona, podle kterého by v nemocnicích mohli pracovat kvůli koronavirové krizi lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez předepsaných aprobačních zkoušek. O předloze bude znovu rozhodovat Sněmovna, v níž by se pro odvrácení senátního veta muselo najít nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Senátorka a zpravodajka návrhu zákona Alena Dernerová z klubu Starostů uvedla, že zákon nemá smysl, když by cizí lékaři museli pracovat pod vedením lékaře s odborností. Dva lékaři by tak podle ní dělali jednu činnost. Dernerová také varovala před poklesem úrovně medicíny, cizí lékaři podle ní mnohdy ani neumějí česky. Zamítnutí předlohy doporučily zdravotnický i ústavně-právní senátní výbor.

Naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůraznil, že změna by pomohla zajistit dostatek zdravotnických pracovníků, pokud by se někteří z nich ocitli v karanténě. Zákon podle něho vznikl z podnětu Nemocnice na Bulovce, jednalo by se podle ministra o výjimečné řešení. Týkalo by se stovek lidí.

Lékaři z takzvaných třetích zemí by podle návrhu mohli pracovat v nemocnicích po dobu nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronavirové krizi a ještě tři měsíce po jeho skončení. Pokud by nouzový stav trval déle než půl roku, lhůta by se prodloužila na šest měsíců od jeho konce. Zahraniční lékaři bez aprobačních zkoušek by museli mít srovnatelné lékařské vzdělání. Obdobná pravidla by platila i pro nelékařské zdravotnické pracovníky.

Předloha podnítila v horní komoře debatu jejích zastánců a odpůrců. „Nejedná se o lékaře, kteří by teď přijeli a nemluvili česky. Když to regiony chtějí, proč to na tři měsíce nepovolit,“ řekl Tomáš Jirsa (ODS). Zákon podpořil například také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), podle kterého nedostatek personálu zatěžuje okresní, ale i krajské nemocnice. Naopak Radek Sušil (ČSSD) je přesvědčen o tom, že lékaři z ciziny by české lékaře v karanténě nenahradili. Lumír Kantor (za KDU-ČSL) navíc upozornil na to, že zákon jen přenáší nynější pravomoc ministerstva zdravotnictví rozhodnout o nasazení cizích lékařů na zřizovatele nemocnic.

Na působení lékařů zejména z Ruska a Ukrajiny upozorňuje dlouhodobě zejména Česká lékařská komora. Kvalita těchto lékařů je podle komory často horší, nedokážou se domluvit česky a nejsou schopni složit rozdílové zkoušky. Úspěšnost je asi 15 procent. Nově už nemají lékaři neomezený počet pokusů.

-čtk-