Nemocnice, které čelily v době pandemie největšímu náporu, budou podle ministra Vojtěcha oddluženy. Foto: Vláda.cz

Vláda schválila oddlužení šesti nemocnic, celkem dostanou 6,6 miliardy

Vláda včera schválila oddlužení šesti velkých státních nemocnic v Praze a Brně. Původně ministerstvo zdravotnictví navrhovalo 7,7 miliardy korun, vláda podporu snížila na 6,6 miliardy Kč. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr Adam Vojtěch (za ANO). Nemocnice si podle něj nesou dluhy z minulosti, všechny už mají nové vedení.

 

Oddlužení formou jednorázového příspěvku na provoz by se mělo podle návrhu týkat Všeobecné fakultní nemocnice (1,3 miliardy Kč), Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (0,4 miliardy Kč), Nemocnice na Bulovce (1,3 miliardy Kč), Thomayerovy nemocnice (0,4 miliardy Kč), Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (1,7 miliardy Kč) a Fakultní nemocnice Brno (1,5 miliardy Kč). Nemocnice peníze použijí na úhradu závazků po splatnosti. Částky na twitteru uvedla ministryně financí Alena Schillerová, výše je podle ní odvozena od jejich závazků po splatnosti.

„Jsou to nemocnice, které čelily největšímu náporu v době pandemie,“ řekl na tiskové konferenci ministr. Zásah vlády je podle dokumentu, který vláda projednala, nezbytný pro další zajištění provozu v nezměněném rozsahu, ale především pro zajištění jejich náležitého rozvoje.

Nemocnice, které ČTK oslovila, příspěvek vítají. Ročně mají obrat až deset miliard korun. Například Thomayerova nemocnice v Praze-Krči dluží po splatnosti několik stovek milionů korun, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze více než miliardu, Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně 1,5 miliardy a Fakultní nemocnice Brno asi 1,8 miliardy korun.

S dodavateli podle ředitelů nemocnic problém většinou není, protože nemocnice jsou velkým odběratelem. Někdy ale mohou platit vyšší ceny. „Prodražuje nám to i provoz, protože nemáme peníze na nové přístroje, a proto musíme dráž opravovat ty staré, kterým už skončila živnost,“ řekl ČTK ředitel bohunické fakultní nemocnice Jaroslav Štěrba.

Oddlužení má nemocnicím umožnit další rozvoj a zvýšit efektivitu nákupů. Dobrá finanční situace nemocnic má také umožnit nemocnicím účinnou reakci na mimořádné události. „Jsou očekávány zvýšené materiálové i osobní náklady, které jsou v současné době nad rámec možností nemocnic, které jsou do programu oddlužení zařazeny,“ uvedlo v materiálu ministerstvo.

-čtk-