Nejdál ve vývoji vakcíny proti koronaviru jsou aktuálně společnosti AstraZeneca a Moderna. Foto: Pikist.com

AstraZeneca má objednávky na 400 milionů dávek vakcíny proti koronaviru a hledá 10 tisíc dobrovolníků na testy

Podepsali jsme první smlouvy na dodávku 400 milionů dávek vakcíny proti viru SARS-CoV-2. Dokážeme jich vyrobit až miliardu a dále zvyšujeme kapacity. Těmito slovy oznámila britská farmaceutická skupina AstraZeneca zásadní pokrok v boji proti koronavirové pandemii.

 

AstraZeneca se také pochlubila příspěvkem jedné miliardy dolarů na vývoj, výrobu a distribuci vakcíny proti koronaviru od amerického úřadu BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority), který má na starosti výzkum a vývoj v biomedicíně. Britská farmaceutická skupina je podle vlastních slov připravena dodávat první vakcíny na trh už letos v září.

K tomu ale vede stále ještě relativně dlouhá cesta. Aby mohla být vakcína v masovém měřítku využita, musí úspěšně projít testováním, které se skládá ze tří fází. Fáze I a II začaly minulý měsíc, kdy AstraZeneca začala vakcínu testovat na tisícovce zdravých dobrovolníků ve věku 18 až 55 let v několika testovacích centrech v jižní části Anglie. Výsledky jsou očekávány v řádu několika málo dní. Pokud budou uspokojivé, testovat se bude ve více zemích.

Sto milionů dávek pro Británii

Třetí, a poslední, fáze klinických testů proběhne na 30 tisících účastníků, část z nich bude ve věku 5 až 12 let, část ve věku 56 let a starších. Většina se ale bude i v této fázi týkat věkové skupiny 18 až 55 let. AstraZeneca podle agentury Bloomberg v těchto dnech provádí nábor více než deseti tisíc dobrovolníků, kteří by se testů chtěli zúčastnit.

AstraZeneca v této souvislosti zahájila spolupráci s mezinárodními organizacemi, jako například Koalicí pro inovace epidemické připravenosti (CEPI – Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), vakcinologickou aliancí Gavi a Světovou zdravotnickou organizací. Cílem je zajistit „spravedlivou alokaci a distribuci budoucí vakcíny po celém světě,“ píše AstraZeneca ve svém vyjádření pro média.

Britská farmaceutická skupina se kvůli vývoji vakcíny nedávno spojila s týmem vědců z univerzity v Oxfordu a také s britskou vládou. AstraZeneca na oplátku přislíbila, že prvních sto milionů dávek hotové vakcíny bude vyhrazených pro užití ve Velké Británii. „Pandemie je globální tragédií a výzvou pro celé lidstvo. Je nutné společnými silami virus porazit, jinak budeme jeho hrozbě vystaveni dlouhodobě, což bude mít sociální a ekonomické následky v každé zemi na celém světě,“ uvedl v prohlášení výkonný ředitel skupiny AstraZeneca Pascal Soriot.

Soriot zároveň vyjádřil hrdost nad spoluprací s Oxfordskou univerzitou. „Chceme také poděkovat americké a britské vládě za jejich významnou podporu, která může zásadně vývoj a výrobu vakcíny urychlit. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom dokázali vakcínu nabídnout co nejdříve, a byla tak k dispozici pro co nejširší užití,“ dodal šéf AstraZeneky.

Závody o vakcínu

Dá se říci, že jsme svědky závodů mezi farmaceutickými firmami o to, která s účinnou vakcínou přijde jako první. O čelo pomyslného pelotonu se nyní „perou“ dvě společnosti, a to AstraZeneca a její americký konkurent Moderna. Ta před týdnem oznámila zásadní pokrok, když přišla s pozitivními výsledky testů potenciální vakcíny na menší skupině dobrovolníků. Jenže jak uvedl deník The New York Times, „společnost nezveřejnila žádná další data, na kterých by se dalo ověřit, jak to doopravdy je“.

Opatrný byl také Carlos del Rio, profesor medicíny atlantské Emory University. Ten v pátek pro CNBC.com uvedl, že je „opatrně optimistický“. Emory University je jedno z testovacích míst vakcíny proti koronaviru, která pochází právě z dílny společnosti Moderna. „Myslet si, že pouhý rok po identifikaci viru budeme mít k dispozici vakcínou pro masové použití, to se mi zdá zkrátka jako příliš senzační scénář,“ řekl del Rio. „Musím být trochu opatrný a chci si být jistý, že jdeme správnou cestou,“ dodal.

Moderna totiž nedávno přišla s tím, že vakcínu bude mít pro dodávky na trh připravenu počátkem příštího roku. Zatím ale ještě nezahájila druhou fázi klinických testů, jejíž start ale plánuje v nejbližších týdnech. Třetí fázi pak hodlá spustit v červenci. První fáze se zúčastnilo jen 45 lidí. Právě tento malý počet vedl k pochybnostem, nakolik lze výsledky testů brát vážně. Druhé fáze by se mělo zúčastnit 600 dobrovolníků, uvedl portál CNBC.com.

Petr Musil