Po celém světě stejný obrázek: v první linii, připraveni pomáhat i za cenu rizika pro své zdraví a někdy i život. Foto: Pexels

Koronavirem se nakazilo téměř 100 tisíc zdravotníků, možná dvojnásobek

Koronavirem se ve světě nakazilo nejméně 90.000 zdravotníků, jejich skutečný počet by ale mohl být více než 200.000. Uvedla to dnes Mezinárodní rada zdravotních sester (ICN). Ze světa přitom nadále přicházejí zprávy o nedostatku ochranného vybavení pro zdravotnický personál, připomíná sdružení.

 

Podle ICN dosud zemřelo nejméně 260 zdravotních sestřiček s nemocí covid-19, přičemž ještě před měsícem to bylo 100, uvedlo sdružení sídlící v Ženevě. Počet nakažených mezi těmito pracovníky ve zdravotní péči pak vzrostl z 23.000 na více než 90.000. Toto číslo však nevypovídá o skutečném stavu, protože nezahrnuje informace ze všech zemí, řekl agentuře Reuters šíf sdružení Howard Catton.

Odhad 90.000 je založen na informacích ze 30 zemí – od jejich sdružení ošetřujícího personálu, z vládních statistik a z médií. Jestliže je na světě dohromady více než 3,5 milionu nakažených a průměrný podíl infikovaných mezi zdravotníky je šest procent, jak ICN odhaduje, mohl by skutečný počet nakažených mezi ošetřujícími pracovníky ve zdravotnictví celosvětově přesahovat 200.000, poznamenal Catton.

-čtk-