Studenti pomáhali i ve Fakultní nemocnici Olomouc. Foto: FN Olomouc

Medikům skončila pracovní povinnost uložená vládou kvůli koronaviru

Studentům posledních ročníků zdravotnických oborů včera skončila pracovní povinnost, kterou jim vláda v polovině března uložila kvůli epidemii nového typu koronaviru. Do pomoci nemocnicím a dalším zdravotnickým zařízením se v souvislosti s ní od té doby zapojily jen v Praze stovky studentů pražských lékařských fakult Univerzity Karlovy. Pracovali především jako pomocný zdravotnický personál. V posledních dnech ale nemocnice už jejich služby přestávají využívat.

Navzdory nařízení vlády o pracovní povinnosti mediků podle koordinátorů dobrovolníků nebylo nutné, aby jejich zapojení do zdravotní péče řídil stát a kraje, protože dobrovolníků bylo víc než dost. Na konci března se jich k výpomoci přihlásilo 5000, do práce se přitom zapojilo 2000.

Do pomoci se zapojili studenti ze všech osmi lékařských fakult v Česku. V Praze pracovali například ve Všeobecné fakultní nemocnici, Ústřední vojenské nemocnici či Nemocnici Na Františku. Pomáhali například ve stanech při testování na koronavirus. Na odděleních pak působili především jako sanitáři nebo ošetřovatelé. Nikdo z nich se podle koordinátorů při práci novým koronavirem dosud nenakazil.

Celkem je v ČR kolem 21.000 studentů medicíny.

-čtk-