Spolková kancléřka Angela Merkelová míní, že pokud bude překročena stanovená hranice nových infekcí, mělo by se zatáhnout za záchrannou brzdu a protiepidemické restrikce zase zpřísnit. Foto: Wikipedie

Reprodukční koeficient koronaviru klesl v Německu hluboko pod jedničku. Merkelová přesto dál nabádá k trpělivosti

Počet nových denních potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu dostal počátkem května na úrovně, jež bylo možné pozorovat před necelými dvěma měsíci. Tehdy ovšem epidemie nastupovala. Dnes se toto číslo pohybuje kolem sedmi stovek, což je přibližně desetina oproti situaci z konce března.

 

Celkový počet potvrzených infekcí se přiblížil ke 167 tisícům, ovšem odečteme-li zhruba 135 tisíc uzdravených a sedm tisíc zemřelých, aktivních případů nemoci covid-19 je u našich západních sousedů kolem 25 tisíc. Prezident Institutu Roberta Kocha Lothar H. Wieler během úterní tiskové konference oznámil, že reprodukční koeficient viru SARS-CoV-2 se snížil na 0,71. To znamená, že jeden infikovaný nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Podle Wielera je však znepokojivý přetrvávající vysoký počet denních úmrtí, který se pohybuje mezi čtyřiceti a dvěma sty. Smrtnost koronaviru, tedy podíl zesnulých na celkovém počtu potvrzených případů v posledních týdnech neustále roste, a nyní činí něco málo nad čtyři procenta. Nejvíce ohroženi jsou stále pacienti z domů s pečovatelskou službou a domovů pro seniory. Průměrný věk zemřelých v souvislosti s koronavirem dosahuje podle Wielera 81 let. „Sedmaosmdesát procent obětí je starších sedmdesáti let,“ dodal šéf Institutu Roberta Kocha.

Kapacitu testů je třeba zvýšit, míní šéf Institutu Roberta Kocha

Wieler vyjádřil spokojenost s počtem provedených laboratorních testů. Za uplynulých sedmnáct týdnů jich Německo stihlo zhruba 2,4 milionu. Pozitivních bylo 7,2 procenta. Denně byly schopny laboratoře zpracovat kolem 140 tisíc testů, což v průměru představuje více než tisíc testů denně na jednu laboratoř z těch, které mají k testování potřebnou autorizaci. Podle Wielera je důležité testovací kapacitu dále zvyšovat. „Je to důležité pro získání co nejpřesnějšího obrazu o stavu nákazy u nás,“ řekl. Za pozitivní označil také stav využití lůžek na jednotkách intenzivní péče. Dynamika nemoci je sice nepředvídatelná, podle Wielera by se ale kapacita lůžek s intenzivní péčí neměla dostat pod tlak.

Prezident Institutu Roberta Kocha se rovněž vyjádřil k různé intenzitě uvolňování protiepidemických opatření v jednotlivých spolkových zemí. Vysvětlil, že Institut vydává pouze doporučení v podobě základních parametrů a ukazatelů aktuálního stavu epidemie, která mají být brána v potaz při přijímání konkrétních kroků politiky v čele spolkových zemí. „Institut nemůže posoudit dynamiku přenosu, závažnost průběhu nemoci ani kapacitu tamních nemocnic, to musí být provedeno na lokální úrovni. Politici rozhodnou, jak postupovat,“ upřesnil Wieler. Upozornil ale, že je třeba epidemii stále monitorovat, aby bylo možné v případě nutnosti uvolňování pozastavit, nebo některá opatření opět zpřísnit.

Návrat exponenciálního růstu infekcí znamená návrat před 20. duben

S tímto přístupem je Lothar H. Wieler zajedno se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta pro deník Bild uvedla, že chce prosadit uvolnění opatření s jednou výhradou: pokud bude překročena stanovená hranice nových infekcí, mělo by se zatáhnout za záchrannou brzdu a protiepidemické restrikce zase zpřísnit. Podle spolkového ministra pro zvláštní úkoly Helgeho Brauna (CDU) by touto hranicí mohlo být 35 nových potvrzených případů nákazy na sto tisíc obyvatel v rámci jednotlivých okresů. Pokud by byl tento počet překročen, musel by se dotčený okres vrátit k mezením platným k 20. dubnu. Informaci přinesl deník Deutsches Ärzteblatt s odkazem na list Bild.

To by znamenalo opětovné uzavření všeho, co bylo po 20. dubnu otevřeno. Tedy škol, kadeřnických salónů, části maloobchodu a dalších zařízení. Opět by vstoupilo v platnost omezení kontaktu i omezení volného pohybu osob. Angela Merkelová shodou okolností právě 20. dubna řekla, že pokud by se vrátil exponenciální růst počtu nových případů infekce, návrat k tvrdým opatřením by byl nevyhnutelný. Během následujících dní chce kancléřka o dalších krocích směřujících k řešení koronavirové krize jednat s předsedy vlád jednotlivých spolkových zemí, uvedl deník Deutsches Ärzteblatt.

Petr Musil