V současnosti je Jihomoravský kraj zřizovatelem devíti nemocnic, a to ve Znojmě, Kyjově, Vyškově, Břeclavi, Hodoníně, Ivančicích, Tišnově, Letovicích a Hustopečích. Foto: nemzn.cz

Jihomoravský kraj udělá studii na vznik jedné organizace nemocnic

Možnost sloučení nemocnic zřizovaných krajem pod jednu zastřešující organizaci prozkoumá studie, kterou vypracuje Jihomoravský kraj. Schválili to včera zastupitelé. Radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO) novinářům řekl, že hotová bude koncem roku. Pokud by se nové zastupitelstvo po volbách k jedné zastřešující organizaci přiklonilo, podle Vojty by mohla vzniknout nejdřív v roce 2022. Řešila by jednání s pojišťovnami nebo centrální nákupy, což by mohlo vést k úsporám.

 

Pro zpracování studie bylo všech 53 přítomných zastupitelů. Kraj zřizuje devět nemocnic. „Každá je samostatnou příspěvkovou organizací. Chceme prověřit, zda by nebylo z ekonomických a dalších důvodů výhodnější je transformovat do jedné příspěvkové organizace, jako mají některé další kraje,“ uvedl Vojta. Jmenoval Ústecký, Pardubický nebo Jihočeský kraj.

Vypracování by mělo trvat několik měsíců. „Předpokládám, že do konce roku bychom ji mohli mít k dispozici. Bude to po volbách, takže nové vedení kraje bude mít výstupy a může se rozhodnout, jestli ponechá současný stav, zřídí jednu organizaci, nebo půjde jiným směrem,“ řekl Vojta. Pokud by bylo nové zastupitelstvo nakloněné společné organizaci, trvaly by podle radního celý příští rok přípravy. „Nejoptimističtější scénář je vznik organizace k 1. 1. 2022, ale reálnější je i pozdější čas,“ řekl Vojta.

Studie bude obsahovat ekonomickou analýzu, analýzu rizik i návrh harmonogramu. „Měla by přesně definovat, co všechno by dávalo smysl centralizovat v rámci stávajícího fungování nemocnic zřizovaných krajem. Tedy nákupy léků, zdravotnického materiálu, zdravotní služby, dále IT, technickohospodářské, dopravní, zdravotní služby a podobně,“ vyjmenoval Vojta. Podle něj jde o to vyčíslit potenciál centralizovaných nákupů. Jednotná organizace by podle Vojty také měla mít větší váhu při jednání s pojišťovnami, než když každá nemocnice jedná sama.

V současnosti je Jihomoravský kraj zřizovatelem devíti nemocnic, a to ve Znojmě, Kyjově, Vyškově, Břeclavi, Hodoníně, Ivančicích, Tišnově, Letovicích a Hustopečích.

-čtk-