Nedostatek lékařů stále pociťuje 70 procent nemocnic. Loni to bylo 84 procent.

Nedostatek lékařů cítí 70 procent šéfů nemocnic v ČR, méně než loni

V některých českých nemocnicích se podle jejich ředitelů proti loňsku zlepšila situace s počty lékařů, jejich nedostatek nicméně stále pociťuje 70 procent nemocnic. Loni to bylo 84 procent. Mírné zhoršení vidí ředitelé u zdravotních sester, jejich nedostatek letos vidí 83 procent šéfů nemocnic proti loňským 81 procentům. Vyplývá to z průzkumu Barometr zdravotnictví 2020, který letos v březnu a dubnu zorganizovala nezisková organizace HealthCare Institute (HCI). Výsledky včera poskytla médiím.

 

Průzkum se uskutečnil také na Slovensku, kde ze 103 oslovených nemocnic odpověděla necelá třetina. V Česku se zapojilo 63 ze 154 oslovených nemocnic. Podle slovenských ředitelů se situace zhoršila u sester i lékařů. Nedostatek sester letos vnímá 82 procent ředitelů proti loňským 78 procentům, lékařů je málo podle 85 procent slovenských šéfů nemocnic, loni to byly tři čtvrtiny.

V Česku se podle zúčastněných ředitelů zlepšila také situace s přesčasy. Letos je jako problém vidí u lékařů 59 procent a u sester 41 procent šéfů, v obou případech je to snížení o pět procentních bodů. Naopak na Slovensku pociťuje přesčasy jako problém u lékařů 58 procent a u sester 67 procent šéfů nemocnic. O rok dřív to pro obě skupiny zaměstnanců byla necelá polovina.

„Dlouhodobě nejoblíbenějším opatřením, jak zajistit dostatečné množství pracovníků, jsou nefinanční benefity (například dovolená navíc),“ uvedli autoři průzkumu. Odpovědělo tak devět z deseti ředitelů v Česku i na Slovensku. V ČR také víc než loni spolupracují s lékařskými fakultami, postupuje tak 83 procent šéfů nemocnic.

Rezervy cítí čeští ředitelé nejvíc v kybernetické bezpečnosti, ve spolupráci s poskytovateli primární péče a v komunikaci mezi zdravotním personálem navzájem.

Zhoršení dostupnosti zdravotní péče se v Česku obávají dvě třetiny ředitelů, 95 procent ale považuje český zdravotní systém za kvalitní. Na Slovensku je to jen něco přes dvě třetiny šéfů nemocnic. Sedm z deseti českých ředitelů za největší rizika pro bezpečnost personálu považuje syndrom vyhoření a agresivitu pacientů a jejich příbuzných.

Zvýšení dlouhodobých investic v příštím roce očekává 37 procent českých ředitelů, na Slovensku téměř polovina. V Česku devět z deseti šéfů nemocnic plánuje investice do IT a infrastruktury.

-čtk-