Funkcí hlavního hygienika je nyní pověřena ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová. Foto: KHS Středočeského kraje

O post hlavního hygienika mají zájem tři uchazeči

O post hlavního hygienika, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnictví, mají zájem tři uchazeči. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Přihlášky zájemci posílali do pondělní půlnoci, další obálky proto podle mluvčí mohou být ještě na cestě. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v Česku. Vedením úřadu byla dočasně pověřená Jarmila Rážová, která vedla středočeskou krajskou hygienu.

Vláda oznámila odvolání Gottvaldové 12. března. „Podle našeho paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici,“ řekl tehdy premiér Babiš. Hlasování kabinetu bylo podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jednomyslné.

Hygienici jsou v době epidemie nového typu koronaviru zásadní složkou. Krajské hygieny mají na starosti místní opatření, rozhodli například na začátku o uzavření obcí na Litovelsku nebo v současné době o zpřísněných podmínkách na Karvinsku kvůli ohnisku epidemie v dole Darkov. Pod hlavního hygienika také od 25. května přešel projekt takzvané chytré karantény, který má na starosti řízení kapacit odběrových míst, laboratoří a vyhledání kontaktů nakažených.

Konci Gottvaldové předcházela také debata o tom, jestli má být hlavní hygienik vystudovaný lékař, což poslední hygienička nebyla. Na brněnské Masarykově univerzitě vystudovala obor výživa člověka. Návrh na tuto povinnost ve Sněmovně předložila předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková (za ANO).

Na přípravě návrhu se podílel předchůdce Gottvaldové ve funkci a nynější místopředseda odborné Společnosti hygieny a komunitní medicíny Vladimír Valenta. Podmínka, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání, v zákoně podle předkladatelů změny byla až do roku 2003.

V oznámení ministerstva zdravotnictví o vyhlášení výběrového řízení je tato podmínka již zahrnuta. Stejně jako povinnost získat bezpečnostní prověrku, kterou ministerstvo požaduje po všech náměstcích. Do sporu s ministrem se kvůli tomu dostal Roman Prymula, do konce května jeho náměstek pro zdravotní péči a jedna z tváří boje proti epidemii covidu-19. Prověrku od Národního bezpečnostního úřadu nedostal více než rok od podání žádosti. Chybějící prověrka byla jedním z důvodů jeho odchodu z ministerstva. Původně chtěl odejít do oblasti komerčního výzkumu, v minulosti působil v oblasti vývoje vakcín a jako ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Nakonec Prymula od 1. června nastoupil na půl úvazku na Úřad vlády na nově vytvořené místo zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Od premiéra dostal za úkol zaměřit se na prevenci, například nádorových onemocnění, a prověřit, v jakých oblastech zdravotnického výzkumu se v ČR bádá.

-čtk-