Ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: @European Union

Šéf WHO: Pandemie covidu-19 není ani zdaleka u konce

Pandemie covidu-19 není ještě ani zdaleka u konce, šíření koronaviru naopak dál zrychluje. Na pravidelné tiskové konferenci to včera řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Zároveň oznámil, že WHO příští týden vyšle do Číny svůj tým, jehož úkolem bude zjistit původ viru SARS-CoV-2.

„Všichni chceme, aby to už bylo za námi. Všichni chceme normálně žít. Skutečností ale je, že (pandemie) není ani zdaleka u konce,“ uvedl Tedros Adhanom Ghebreyesus. Některé země světa podle něj učinily v boji s šířením koronaviru pokrok. „Pandemie ale ve skutečnosti zrychluje,“ dodal.

Ředitel WHO připomněl, že před půl rokem Čína poprvé informovala o novém typu respirační choroby. Koronavirem se od té doby nakazilo na celém světě více než deset milionů lidí. Půl milionu z nich s nemocí covid-19 zemřelo. Asi polovina z nakažených se již uzdravila.

Příští týden podle šéfa WHO zamíří do Číny zvláštní tým, jehož úkolem bude vyšetřit původ koronaviru SARS-CoV-2. Podle dosavadních informací se virus poprvé objevil ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej. Čína v této souvislosti čelí kritice – především ze strany USA – že v počátcích epidemie nejednala transparentně a snažila se některé informace zatajit. Peking obvinění odmítá.

WHO včera také zdůraznila, že vakcína bude v dlouhodobém boji s pandemií důležitým nástrojem, apelovala ale na vlády, aby dál přijímaly „jednoduchá řešení“, a chránily tak lidské životy. Podle krizového experta WHO Mikea Ryana by státy měly dál testovat, vyhledávat kontakty a izolovat nakažené.

-čtk-