Záchranáři, kteří během covidové krize sloužili v první linii, dostanou jednorázovou odměnu ve výši 40 tisíc za měsíc. Foto: Koláž ZD

Záchranáři by se měli odměny dočkat na výplatnici za červen, ministerstvo krajům pošle peníze v příštích dnech

Ministerstvo zdravotnictví už obdrželo peníze, ze kterých mají být vyplaceny 40 tisícové odměny pro záchranáře sloužící během epidemie covid-19. Na účtech by je měli zdravotníci mít jednorázově na červnové výplatnici. Ministr zdravotnictví také na včerejším zasedání sněmovního zdravotnického výboru řekl, že v rámci kompenzační vyhlášky byly vyhrazeny peníze na odměny sester v zařízeních sociálních služeb. Sociální pracovníci ze zasažených zařízení totiž obdrželi tyto odměny prostřednictvím dotací od MPSV, které však sestry vyňalo.

 

„Konečně jsme dostali peníze z ministerstva financí, které byly převedeny. Podle kolegů z ministerstva zdravotnictví jsou nyní potřeba dva, tři dny na zpracování transferů do jednotlivých krajů. Je také třeba si uvědomit, a to neobejdeme, protože je to dáno ze zákona, že to musí schválit jednotlivé rady krajů. My tedy peníze pošleme na kraje, jejich rady musí rozhodnout a následně peníze na základě našeho příkazu pustit na zdravotnické záchranné služby. Nějaký čas to tedy ještě bude trvat, ale pokud vše půjde dobře, v červenci by mohly být odměny vyplaceny,“ přibližuje ministr Adam Vojtěch, ovšem s tím, že dodání v červnové výplatě (vyplácené v červenci) vzhledem nutnosti schválení krajskou radou nemůže zaručit.

Na odměnění záchranářů apeloval sněmovní zdravotnický výbor na svém zasedání na konci dubna. Ministerstvo posléze připravilo materiál, podle kterého by záchrankám měly být navýšeny disponibilní prostředky na odměny zdravotnických pracovníků o více než 1,1 miliardy korun (psali jsme také zde). K tomu by pak ještě mělo jít 28 milionů na krytí nezbytných výdajů spojených s vytvořením a provozem mobilních odběrových týmů. Celkem tak bylo ze státního rozpočtu pro záchranky vyjednáno přes 1,15 miliardy. Záchranář s celým úvazkem sloužící v období nouzového stavu by tak měl za měsíc (březen, duben, květen) dostat 40 tisíc korun – celkem tedy jednorázově až 120 tisíc.

Poslanci ovšem na včerejším výboru vyjádřili obavy ohledně rozdělování. „Mezi záchranáři je obava, že si každý ředitel může sám určit, jak a komu to rozdělí. Mělo by to jít zdravotníkům v první linii. Chápu, že tam byli krizoví manažeři, kteří dělali logistiku, ale v první linii nebyli. My si myslíme, že by to měli být záchranáři na výjezdu, lékaři, eventuálně dispečeři. Ne že se to bude rozdělovat i na IT, sklad a tak dále,“ podotýká Jana Pastuchová (za Ano).

„Bude jasný příkaz, že kraje si nemohou s penězi nijak nakládat, ale musí je propustit na krajské záchranné služby. Půjde o jednorázovou odměnu,“ říká k tomu ministr Vojtěch.

Výbor pro jistotu přijal usnesení, že bere na vědomí informaci ministerstva o vyplacení jednorázové odměny pro zdravotnické pracovníky záchranek podle usnesení vlády č. 518 s tím, že ministerstvo krajům pošle peníze do konce června.

Odměny mají dostat i sestry v postižených sociálních zařízeních

Jana Pastuchová také připomněla další skupinu zdravotníků, která by v odměnách neměla být opomenuta – totiž zdravotní sestry v sociálních službách. „Paní ministryně Maláčová dostala 5,2 miliardy na odměny do sociálních služeb, ale jsou z toho vyjmuty zdravotní sestry, které tam pracují. Byla bych ráda, aby se na ně nezapomnělo,“ podtrhává Pastuchová.

„Počítáme s tím v rámci kompenzační vyhlášky, kde je na to vyčleněno 500 milionů. Vychází to na 40 tisíc na sestru v zasaženém zařízení,“ reaguje ministr Vojtěch s tím, že finance jsou směřovány na odbornost 913.

„K doplnění: dnes jsem mluvila s panem Horeckým (prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb, pozn. red.), který mi řekl, že MPSV dostalo přes pět miliard. Teď se vykáže, kolik bylo spotřebováno, a je možné, že z těchto peněz něco bude vráceno. Pak bychom mohli požádat paní ministryni, jestli by z peněz, jestli nějaké zbudou, neudělat výjimku pro zdravotní sestry v sociálních službách. Zdravotní sestry zařízení spočítala na 300 milionů,“ doplňuje poslankyně Pastuchová.

-mk-