Slovenský premiér Igor Matovič (uprostřed) během jednání vlády. Foto: vlada.gov.sk

Slovenská vláda navrhla zvýšení pokuty za nedodržení karantény

Slovenská vláda navrhla zvýšení pokut pro lidi, kteří po návratu z rizikových zemí v souvislosti s koronavirem nenastoupí do domácí karantény. Hygienici také získají přístup k údajům o mobilních telefonech, aby navrátilcům na Slovensko mohli například posílat krátké textové zprávy s upozorněním na povinnou domácí izolaci a následný test na koronavirus. Předlohu schválila vláda poté, co Slovensko od druhé poloviny června zaznamenává stoupající počet nových případů infikovaných. Podle premiéra Igora Matoviče zatím není třeba zavést celostátní omezení.

Povinnost Slováků nastoupit do domácí karantény, registrovat se u hygieniků a následně podstoupit test na koronavirus neplatí pouze při návratu z takzvaných méně rizikových zemí, mezi které Bratislava zařadila tři desítky států včetně Česka.

Slovenští politici dříve přiznali, že po otevření hranic a zrušení předchozích kontrol na hraničních přechodech úřady prakticky nemají možnost zjistit, že Slováci přijíždějí z rizikových zemí. Nově by hygienici tyto informace mohli získat z údajů o pohybu mobilních telefonů od operátorů a následně na tato čísla posílat upozornění na absolvování domácí karantény a testu na koronavirus. Za nedodržení izolace by provinilcům měla hrozit pokuta do 5000 eur (133.500 korun), zatímco nyní nejvyšší peněžitá sankce činí 1659 eur (44.300 Kč).

„V žádném případě nejde o osobní údaje. Úřad veřejného zdravotnictví dostane jen telefonní čísla, která se nacházela v ´červených´ zemích,“ řekl novinářům ministr dopravy Andrej Doležal, který novelu příslušného zákona na jednání vlády předložil.

Premiér Matovič po schůzce s epidemiology řekl, že zatím není třeba přistoupit k zavedení celostátních omezení. Z nově nakažených, kteří v poslední době pobývali v cizině, šlo nejčastěji o osoby, jež se vrátily z Česka, Ukrajiny a Británie, kterou Bratislava nově zařadí mezi méně rizikové země. Podle Matoviče například jeden zaměstnanec po návratu z Česka nakazil dalších 40 osob.

Právě otevření hranic po uvolnění karanténních omezení přispělo podle slovenských hygieniků v zemi k nárůstu počtu nových případů nákazy. Od druhé poloviny června Slovensko až na výjimky zaznamenalo dvouciferný denní přírůstek potvrzených nových případů koronaviru. Ve srovnání s jinými evropskými státy ale Slovensko s 5,5 milionu obyvateli dosud má celkově nízký počet infikovaných, a to 1902 případů. Výrazná většina nakažených se již uzdravila, 28 pacientů s koronavirem zemřelo.

-čtk-