Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády. Foto: vlada.cz

Vláda schválila mimořádné odměny pro zdravotníky

Mimořádné odměny za dobu epidemie covidu-19 pro všechny zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali na plný úvazek, vláda na včerejším zasedání schválila. Na twitteru o tom informovala vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ze státního rozpočtu by mělo být vyčleněno přes 11 miliard korun. Dotační výzvu ministerstvo zdravotnictví vyhlásí 5. srpna, zájemci budou mít měsíc na podávání žádostí, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Parametry odměn se oproti jednání mezi zástupci odborů, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěch (za ANO) na začátku července změnily. Původně měli všichni zdravotníci, kteří pracovali v období od 1. března do 31. května v nemocnicích, obdržet 30.000 korun za měsíc. Částka ale byla snížena na 25.000. Odměnu 10.000 korun na měsíc obdrží nezdravotnický personál v nemocnicích.

„Částka se bude pohybovat něco přes 11 miliard, 1,2 miliardy v rozpočtu je na základě pozměňovacího návrhu, který načetla paní poslankyně (Hana) Aulická (Jírovcová – KSČM),“ řekla Schillerová. Sněmovna totiž podpořila při závěrečném hlasování o zvýšení letošního schodku rozpočtu na půl bilionu mimo jiné návrh vyčlenění 1,25 miliardy korun na odměny zdravotníků v nemocnicích. Příspěvek až do výše deseti miliard dnes tedy schválila vláda.

Pro zaměstnance, kteří přímo pečovali o pacienty s onemocněním covid-19, jsou další peníze vyčleněny v kompenzační vyhlášce, jež platí od 1. července. Tito pracovníci by se tak měli dostat na odměny v původně avizované výši 40.000 korun, řekla dnes ČTK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

„Bude to vyplaceno podle počtu odpracovaných hodin, stejně jako v sociálních službách. Spočítá se, kolik zaměstnanec skutečně odpracoval a na základě těch částek, které vycházejí za odpracovanou hodinu, dostane mimořádnou odměnu,“ uvedla dnes Žitníková.

Pracovníkům v sociálních službách vláda schválila odměny za práci v době epidemie už v květnu, podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli získat 40.000, 20.000 a 10.000 korun za měsíc. Celkem na to kabinet vyčlenil 5,2 miliardy. Resort zdravotnictví také minulý týden vypsal dotační program na mimořádné odměny pro zdravotníky v sociálních službách. V zařízeních s karanténou bude odměna činit 235 korun za hodinu, jinde 59 korun za hodinu.

-čtk-