V Německu odstartovala obdoba českého dohodovacího řízení, na prvním jednání se ale plátci s poskytovateli nedohodli. Foto: Rytíři krále Artuše, shromáždění u kulatého stolu se zlatým grálem, obrázek pochází s francouzských biblio sbírek z 15. století, zdroj Wikipedia

Boj o úhrady zdravotní péče na příští rok: Německé pojišťovny žádají variantu s nulovým nárůstem

Jednání o úhradách zdravotní péče v Německu na rok 2021 prozatím selhala. Představy zástupců Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven (KBV – Kassenärztliche Bundesvereinigung) a Národní asociace statutárních fondů zdravotního pojištění (GKVSpitzenverband) se diametrálně rozcházejí.

 

Hlavní pozornost se, ostatně jako každý rok, soustředí na orientační hodnotu bodu, od které se odvíjí kalkulace cen za smluvní lékařskou péči včetně psychoterapeutických služeb. Pro letošní rok činila 10,9871 centu, tedy asi 2,84 koruny. Lékaři požadovali její další navýšení, zatímco zástupci zdravotních pojišťoven přišli s tím, že orientační hodnota bodu by v příštím roce měla zůstat stejná jako letos.

„Návrh KBV zvýšit orientační hodnotu bodu o tři procenta zástupci zdravotních pojišťoven odmítli a chtěli prosadit nulovou variantu,“ uvedl pro deník Deutsches Ärzteblatt šéf KBV Andreas Gassen. Podle něho nejde o vážně míněnou nabídku, která by směřovala k dosažení dohody. „Je to urážka,“ dodal Gassen.

Pojišťovny najednou chtějí šetřit, diví se KBV

„Mimořádné výkony a úspěchy našich kolegů během vrcholu koronavirové krize zřejmě již nehrály roli,“ přisadil si viceprezident KBV Stephan Hofmeister. Poukázal také na to, že šest ze sedmi pacientů s chorobou Covid-19 dostalo pouze ambulantní péči. „Bylo to dobré jak pro pacienty, tak pro zdravotní pojišťovny, protože nemocnice kvůli požadavku na vyčlenění části lůžkové kapacity pro intenzivní péči odkládaly řadu chirurgických zákroků,“ dodal. Tím pádem podle něho zdravotní pojišťovny výrazně ušetřily.

Tuto tezi potvrdily čerstvě publikované výsledky hospodaření jedenácti zdravotních pojišťoven sdružených v organizaci Allgemeine Ortskrankenkassen. Za první pololetí letošního roku dosáhly přebytku hospodaření ve výši 320 milionů eur (asi 8,36 miliardy korun). Ještě za první letošní kvartál byly v deficitu 435 milionů eur (11,36 miliardy korun). Vedle odkladu operací zdravotní pojišťovny šetřily peníze také díky obavám lidí z návštěv lékařů, kterých v jarních měsících rovněž výrazně ubylo.

„Zatímco během nejhorší fáze koronavirové krize se dařilo s pojišťovnami jednat konstruktivně a hledal se způsob, jak zajistit pacientům co nejlepší péči, nyní se Národní asociace statutárních fondů zdravotního pojištění chová jako ten nejnáročnější šetřílek,“ shodlo se představenstvo Spolkové asociace lékařů zdravotních pojišťoven.

Do září času dost

Je ale velmi nepravděpodobné, že by jednání v dohledné době nepokračovala. Zástupci zdravotních pojišťoven deklarovali svou připravenost se zástupci lékařů hovořit. „Není překvapením, že jsme na prvním jednání o tom, jak se budou příští rok vyvíjet úhrady za péči, na návrh lékařů nekývli,“ uvedl pro Deutsches Ärzteblatt mluvčí GKV – Spitzenverband Florian Lanz. Reakci zástupců lékařů na návrh nulové varianty popsal jako „poněkud divnou“.

Lanz také odmítl argumentaci reprezentantů KBV, která se opírá o to, že pojišťovny během koronavirové krize ušetřily velké peníze. „Nejde přece o to, jestli zdravotní pojišťovny utratily více nebo méně peněz na jednom nebo jiném místě. Je to o nastavení spravedlivého financování poskytnuté zdravotní péče,“ dodal. Navíc se dá lehce dovodit, že pokud pojišťovny na jaře ušetřily prostředky za odložené chirurgické zákroky a jiné terapie, budou mít naopak v dalších měsících výdaje vyšší s tím, jak lékaři a nemocnice budou dohánět manko plánovaných operací.

Na dosažení dohody je stále relativně dost času. Loňské dohodovací řízení bylo ukončeno až ve třetí dekádě září. Tehdy se obě strany dohodly na zvýšení orientační hodnoty bodu o 1,52 procenta (zhruba polovina toho, co KBV požaduje pro příští rok), což ve finále znamenalo dodatečných 565 milionů eur (asi 14,6 miliardy korun) na úhrady zdravotní a psychoterapeutické péče. Kromě toho pojišťovny nově souhlasily s proplacením on-line videokonzultací praktickým lékařům až do výše 500 eur (přes 13 tisíc korun) za čtvrtletí.

Petr Musil