Ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: @European Union

Koronavirová pandemie bude do dvou let minulostí, věří WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) doufá, že pandemie způsobená koronavirem bude za méně než dva roky minulostí. Řekl to včera podle agentury Reuters šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že dva roky trvala pandemie španělské chřipky, která propukla v roce 1918. WHO dnes rovněž doporučila, aby děti od 12 let nosili roušky stejně jako dospělí.

 

WHO byla vždy opatrná v odhadech toho, jak rychle se podaří pandemii zastavit, protože dosud není k dispozici prověřená očkovací látka. Nyní WHO doufá, že pandemie bude kratší než španělská chřipka a potrvá méně než dva roky, pokud se svět sjednotí a nalezne vakcínu.

Španělská chřipka se zastavila po dvou letech, připomněl Tedros. „A v naší nynější situaci s větším množstvím technologií a samozřejmě s větším propojením má virus lepší možnosti se šířit, může se rychle stěhovat, protože dnes jsme více propojeni,“ upozornil šéf WHO na brífinku v Ženevě.

„Ale zároveň také máme technologii na to, abychom ho zastavili a znalosti, jak ho zastavit. Takže máme nevýhodu globalizace, blízkosti, propojenosti, ale výhodu lepších technologií,“ řekl Tedros. „A tak doufáme, že tuto pandemii ukončíme za méně než dva roky,“ dodal a vyzval státy k „národní jednotě“ i „globální solidaritě“.

Za klíčové Tedros označil maximální využití nástrojů, které už máme k dispozici, a vyjádřil naději, že přibudou další, jako je vakcína.

WHO dnes rovněž zveřejnila doporučení, aby děti ve věku 12 let a starší nosily roušky za stejných podmínek jako dospělí, „zvláště pokud nemohou zaručit odstup alespoň jednoho metru od ostatních a pokud je přenášení v dané zóně rozšířené“.

Infekční nemoc covid-19 dosud celosvětově chytilo téměř 23 milionů milionu lidí a téměř 800.000 lidí s nákazou zemřelo.

-čtk-