Z projektu WHO by měli profitovat zejména lidé z méně hospodářsky vyspělých zemí. Foto: Flickr

Evropská komise poskytne do vakcínového projektu WHO 400 milionů eur

Evropská komise se zapojí do společného projektu Světové zdravotnické organizace (WHO), který má zajistit přístup k vakcíně proti koronaviru lidem ve většině zemí světa. Exekutiva Evropské unie poskytne do iniciativy COVAX 400 milionů eur (10,6 miliardy korun) formou záruk. Uvedla to včera šéfka komise Ursula von der Leyenová. Cílem snahy je zajistit do konce příštího roku na dvě miliardy dávek vakcíny od několika potenciálních výrobců.

„Celosvětová spolupráce je jedinou cestou, jak překonat globální pandemii,“ prohlásila von der Leyenová. Z projektu WHO by podle ní měli profitovat zejména lidé z méně hospodářsky vyspělých zemí. Státy EU jsou podle Bruselu připraveny přispět ke „zrychlení a navýšení vývoje a výroby“ vakcín. Podrobnosti unijního zapojení do iniciativy by podle tiskové zprávy měla Evropská komise doladit v příštích dnech a týdnech.

Sama komise přitom již v létě spustila společný unijní projekt nákupů dosud testovaných očkovacích látek, který má zajistit dostatek dávek především pro občany členských států. V rámci předběžných dohod s několika výrobci Brusel zajistil již více než půl miliardy dávek.

Podle šéfa WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse by měl COVAX v první fázi zajistit distribuci vakcín především pro nejohroženější lidi po celém světě, mezi něž patří například zdravotníci. Do projektu se již zapojilo přes 170 zemí světa.

Vakcíny proti viru SARS-CoV-2, který lékaři zaregistrovali poprvé na přelomu roku, nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Indie, Británie, Ruska a Číny.

-čtk-