Němci se na nadcházející virovou sezónu, kdy se potká chřipka s covidem-19, chystají se vší vážností. K očkování – zatím proti chřipce - vyzývají politici napříč politickým spektrem. Foto: Pixabay/Pinterest/koláž ZD

Nechte děti očkovat proti chřipce, vyzývá Němce ministr zdravotnictví Jens Spahn

Blíží se podzim a s ním vlna infekčních respiračních onemocnění. Odborníci v Německu vyzývají, aby rodiče nechali své děti očkovat proti chřipce. Podle spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna (CDU) by mohla letošní chřipková epidemie mimořádně zatížit zdravotnický systém.

 

Za současných podmínek může německé zdravotnictví zvládnout velkou vlnu chřipkové epidemie zvládnout jen s obtížemi. Hrozí totiž souběh druhé vlny pandemie koronaviru s každoročním příchodem sezónní chřipky. „Proto jsme tentokrát zajistili dodatečné množství vakcíny proti chřipce. Každý, kdo uvažuje o očkování sebe a svých dětí, by to měl udělat,“ vyzval podle deníku Deutsches Ärzteblatt spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn své spoluobčany.

Připojil se tak k apelům odborníků, kteří rovněž očkování proti sezónní chřipce důrazně doporučují. Mezi ně patří zejména lékaři z Německé společnosti pro pediatrickou infektologii (DGPI – Deutschen Gesellschaft für Pädriatische Infektiologie). „Víme, že děti virus chřipky přenášejí ve velkém,“ uvedl pro Welt am Sonntag Johannes Hübner, předseda DGPI.

Očkování má politickou podporu

Spahn i Hübner tak jdou nad rámec dlouhodobého stanoviska německé Stálé očkovací komise (STIKO – Ständige Impfkommission), která doporučuje očkování proti chřipce především rizikovým skupinám. Jedná se konkrétně o seniory starší šedesáti let, těhotné ženy, chronicky nemocné, obyvatele domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou, zdravotnický personál, osoby pracující ve veřejné dopravě nebo osoby, které by mohly být pro zmíněné skupiny zdrojem infekce.

Pro vakcinaci proti chřipce je také zdravotnický expert vládní SPD Karl Lauterbach. „Letos musíme výrazně zvýšit očkování proti chřipce, mělo by se tak ale stát jen na dobrovolné bázi,“ uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt. Lauterbach povinnost očkování totiž odmítá. Za nezbytné považuje toto opatření také bavorská ministryně zdravotnictví Melanie Humlová (CSU). Podle ní je očkování proti chřipce letos obzvláště nepostradatelné pro zaměstnance v nemocnicích, školách a pečovatelských zařízeních. „Apeluji proto na jejich smysl pro odpovědnost a žádám je, aby se očkovat nechali,“ uvedla.

Během každé vlny sezónní chřipky je podle německých pediatrů kvůli chřipce mnoho dětí hospitalizováno a některým je dokonce nutné podávat kyslík. Kromě zdravotních rizik jde prý v době koronavirové pandemie rovněž o sociální povinnost chránit ostatní tím, že děti budou proti chřipce očkovány.

Zdá se, že pediatři u našich západních sousedů mají na paměti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle ní by měly být proti chřipce dokonce očkovány všechny děti od šesti měsíců věku. Ve Spojených státech je v současnosti proti chřipce očkováno téměř šedesát procent dětí a jejich počet stoupá. Také v Evropě se najdou země, které se už doporučením WHO začínají řídit. Jde například o Finsko nebo Velkou Británii.

Německo očekává respiračně exponovaný podzim

Že bude letošní podzim z epidemiologického hlediska klíčový a mimořádně náročný, naznačují také data německého Ústředního institutu pro smluvní zdravotní péči (Zi – Zentralinstitut für die kassenärztliche Versorgung). Podle nich se totiž až 70 procent z přibližně 32 milionů akutních respiračních onemocnění vyskytuje právě v podzimních a zimních měsících. Vědci vyhodnotili data z let 2017 až 2019 a zkoumali, jak jsou respirační choroby distribuovány během roku. Vedle chřipky se zaměřili také na akutní bronchitidu a nespecifické akutní infekce horních cest dýchacích.

A z dat vyplývá, že nejexponovanějšími měsíci jsou leden, únor a březen. Ze všech infekcí připadá 38 procent na děti a dospívající. Pokud jde o specifické infekce, asi 57 procent připadá na osoby ve věku 18 až 64 let, 35 procent na mladší 17 let a zbylých osm procent pak na seniory ve věku nad 65 let.

„Zařízení ambulantní péče se letos musí připravit na chladné období se zesílenými pandemickými podmínkami. Je proto nezbytné, aby pravidla jako dodržování odstupu, hygieny nebo nošení obličejových masek byla důsledně implementována také v čekárnách ordinací,“ uvedl ředitel institutu Dominik von Stillfried pro deník Deutsches Ärzteblatt. Na dodržování těchto pravidel apelují představitelé také dalších odborných asociací jako například Svaz pediatrických lékařů nebo lékařské komory jednotlivých spolkových zemí.

Petr Musil