Politický náměstek Filip Vrubel na ministerstvu končí. Foto: Radek Čepelák

Po odchodu ministra Vojtěcha končí náměstek Filip Vrubel

Po rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha končí ve funkci politický náměstek Filip Vrubel. Informoval o tom na sociální síti LinkedIn. Jeho odchod a také odchod vedoucího ministrova kabinetu Petra Jaremy potvrdila ČTK ředitelka odboru komunikace s veřejností a tisková mluvčí Gabriela Štěpanyová, která rovněž ve funkci končí. Vojtěch oznámil veřejně svou rezignaci v pondělí, téhož dne jmenoval prezident Miloš Zeman jeho nástupcem Romana Prymulu (za ANO).

Vrubel napsal, že rezignaci předal ministrovi v úterý. „Jsem přesvědčen, že každý ministr má mít možnost přivést si své náměstky. Svou práci v nejbližších dnech dokončím a předám kolegům,“ uvedl.

Právník Vrubel, který se specializuje na zdravotnické právo a farmacii, byl zaměstnancem ministerstva už v letech 2008 až 2013. Poté působil jako náměstek ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V roce 2018 byl jmenován do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a začal působit jako externí poradce ministra Vojtěcha. Od března 2018 byl jeho náměstkem.

Věnoval se zavádění e-receptů a lékového záznamu, segmentu lékáren a revizi systému cen a úhrad léčiv.

Druhým tzv. politickým náměstkem ministra je Alena Šteflová, bývalá šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO). Ministr má také čtyři odborné náměstky. Sekci legislativy a práva ministerstva vede Radek Policar, který jediný zůstal po odchodu Vojtěchova předchůdce Miloslava Ludvíka (ČSSD).

Náměstkyní pro ekonomiku a zdravotní pojištění je od roku 2018 Helena Rögnerová. V březnu nastala výměna na postu hlavního hygienika, který je také náměstkem ministra. Odejít musela Eva Gottvaldová a nahradila ji Jarmila Rážová. Od září letošního roku nastoupil nový náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Jeho místo dříve zastával současný ministr Prymula, který musel odejít kvůli chybějící bezpečnostní prověrce.

V době působení ministra Vojtěcha se vyměnili také ředitelé Státního zdravotního ústavu, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a dalších ministerstvem zřizovaných institucí. Obměnila se rovněž většina ředitelů fakultních nemocnic.

-čtk-