" Nejsem si jist, že úhradová vyhláška umožňuje navýšení o 15 procent. Myslím si, že takto vysoko jít nemůžeme," řekl včera ministr Prymula k požadavku navýšení platů. Foto: Vláda.cz

Prymula: Na růst platů o 15 procent ve vyhlášce peníze nejsou

Na patnáctiprocentní růst platů zdravotníků v roce 2021 podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) v úhradové vyhlášce peníze nejsou. Řekl to včera novinářům. Navýšení žádají zdravotnické odbory, s ministrem mají jednat ve středu. Příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly příští rok být 380 miliard korun, o 50 miliard více než letos dá stát na platbách pojistného za seniory, děti a další skupiny. Na zdravotní péči má jít asi 367,5 miliardy korun.

 

„Zdravotníci poskytovali obrovské úsilí, abychom zvládli celý ten covid. Do systému se dostal velký balík peněz, hovořím o 11 miliardách jen v posledním období. Nejsem si jist, že úhradová vyhláška umožňuje navýšení o 15 procent. Myslím si, že takto vysoko jít nemůžeme,“ řekl ministr.

Průměrný měsíční výdělek lékaře v akutní lůžkové péči by měl podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zveřejněných v červnu dosáhnout 88.312 korun, zdravotní sestry 47.498 korun. Rozdíl mezi platem sester ve státních nemocnicích a mzdou v krajích nebo u jiných zřizovatelů bude až 7000 korun. Průměrná mzda v celém Česku činila ve druhém čtvrtletí letošního roku 34.271 korun.

Úhradovou vyhlášku musí ministerstvo vydat do konce října. Vychází v ní z dohod mezi zdravotními pojišťovnami a zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče. Celkově má podle nich veřejné zdravotní pojištění hospodařit s 381,5 miliardami korun. Současný návrh počítá s meziročním růstem nákladů na zdravotní péči asi o 13,5 miliardy korun. Návrh počítá, že bude vybráno až o miliardu méně než pojišťovny vydají, zapojit mají rezervy. Započtené nejsou náklady na testování podezřelých na nákazu covidem-19 a úhradu případné vakcíny. Podle odhadů půjde o dalších šest až sedm miliard korun, které budou pojišťovny čerpat z rezerv.

Ministerstvo schválilo letos zdravotníkům také odměny za nasazení v době epidemie, celkem půjde o 11,5 miliardy korun. Původně nařídilo odměnit zaměstnance státních nemocnic, kteří pečovali přímo o nemocné s covidem-19. Odbory požadovaly odměny pro všechny zdravotníky v nemocnicích, po dalších jednáních se jim to podařilo prosadit. Zdravotníci mají dostat až 75.000 korun, nezdravotníci 30.000 korun.

Odbory také navrhovaly, aby se kvůli epidemii covidu-19 v nemocnicích znovu omezila naplánovaná péče, která není akutní. „Dlouhodobě je jasné, že nápor bude narůstat. Nejde o to, že bychom přeplnili kapacitu, kterou máme. Ale kapacita jde na vrub ostatních onemocnění,“ uvedl Prymula. Podle něj pak bude nutné čelit problémům vzniklým tím, že se lidé nedostanou včas na operace nebo podobně.

Ministr připustil, že personálně se zdravotnictví dostává do určitých problémů. V některých fakultních nemocnicích je podle něj až 220 zaměstnanců v karanténě nebo izolaci, což vede k zavírání oddělení.

K 26. září bylo podle dat České lékařské komory aktuálně nemocných 1700 lékařů, sester a dalších zdravotníků. Od začátku epidemie letos v březnu se jich nakazilo více než 3600. Za poslední týden od 19. září, za který má komora data, jde o stovky nových případů.

Podle odborů by měly nemocnice oslovit bývalé zaměstnance, možností je také oslovit mediky. „Budeme spolupracovat s lékařskými fakultami, zejména fakultami ošetřovatelskými, abychom kapacity doplnili a byli schopni péči poskytovat,“ řekl. V šestých ročnících lékařských fakult by podle něj mohlo být k dispozici 1000 až 1200 lidí, teoreticky je podle něj možné využít i páté nebo nižší ročníky.

-čtk-