Foto: Pikist

Vláda probere informace NKÚ o podpoře aplikovaného výzkumu z MZd

Vláda v pondělí projedná výsledky kontroly Národního kontrolního úřadu (NKÚ), podle kterých ministerstvo zdravotnictví (MZd) v letech 2015 až 2019 nesledovalo, jaký přínos mají miliardy korun, kterými podporuje aplikovaný výzkum. Peníze měly pomoct zlepšit zdraví české populace a zajistit mezinárodně srovnatelnou úroveň výzkumu. Ministerstvo ale podle NKÚ nastavilo programy na podporu tak, že kladly větší důraz na počet projektů než na jejich kvalitu, a většina výstupů tak byly články a publikace. MZd to odmítlo. Podle něj se výstupy hodnotily právě v době, kdy se konala kontrola NKÚ.

 

První kontrolovaný program skončil v roce 2015, MZd na něj vyplatilo přes tři miliardy korun. Očekávalo 415 aplikovaných výsledků, vznikly dva. Naproti tomu u publikační činnosti, která byla jen vedlejším ukazatelem výsledků podpory, vzniklo místo plánovaných 180 výstupů 2945 článků nebo publikací, zjistili kontroloři. V druhém kontrolovaném programu na roky 2015 až 2022 MZd do roku 2019 vyplatilo 4,2 miliardy Kč.

Zejména publikační výsledky je podle kontrolorů možné očekávat i od nového programu, který je určen na léta 2020 až 2026. Na něj ministerstvo vyčlenilo 5,5 miliardy Kč. „U všech tří kontrolovaných programů nekladlo MZd důraz na využitelnost výsledků v praxi, ale především na jejich množství,“ uvedl NKÚ.

Podle ministerstva se v biomedicíně posuzuje přínos výstupů aplikovaného výzkumu na základě publikací standardně. Teprve z celosvětově zhodnocených výstupů v odborných publikacích jsou vytvářeny nové léčebné postupy pro klinické využití, uvedlo MZd. V době kontroly podle něj ještě nebylo k dispozici zhodnocení programu. Díky podpoře podle ministerstva například vznikly nové možnosti léčby achondroplazie, započal vývoj nových protinádorových léčiv a byla zahájena příprava ke zlepšení účinné léčby schizofrenie.

Administraci podpory na aplikovaný zdravotnický výzkum zajišťuje Agentura pro zdravotnický výzkum. Ministerstvo ji založilo v roce 2014, nestanovilo jí ale jasně odpovědnost, čímž se zvýšila administrativa, uvedli kontroloři. Zdržovalo se uzavírání smluv i vyplácení podpory, zjistil NKÚ. Od roku 2017 má agentura také povinnost provádět finanční kontrolu u příjemců. Do té doby podle kontrolorů ministerstvo, i když mu to ukládá zákon, příjemce vůbec nekontrolovalo.

Příjemci podpory jsou většinou fakultní nemocnice a veřejné vysoké školy. NKÚ prověřil 16 vybraných a ukončených projektů za téměř 180 milionů Kč. Všichni příjemci plnili podmínky podpory a nepoužili peníze v rozporu se zákonem. Pět projektů nebylo podle kontrolorů zcela účelných a efektivních.

-čtk-