Myšlenku vybudovat novou nemocnici na ,,zelené louce“ a na kraji města Zlína v době, kdy stávající Krajská nemocnice Tomáše Bati slaví 91 narozeniny je v podmínkách Českého zdravotnictví unikátní, výjimečná, avšak i jednoduchá!, stojí na webových stránkách k projektu tolik kritizované nové nemocnice ve Zlíně Malenovicích. Jejím největším propagátorem je končící lidovecký hejtman Jiří Čunek. Repro: https://www.vasenemocnicezlin.cz/projekt

Bitva o nemocnici ve Zlíně. Lidovci zaútočili na ODS. Čunek vymění člověka za 30 stříbrných, kontroval šéf občanských demokratů

Tvrdá politická půtka se rozhořela krátký čas po krajských volbách ve Zlíně. Tamní lidovci, vyautování z vyjednávání o novém vedení kraje, vydali na Facebooku prohlášení, že při vyjednávání o společné kandidátce pro blížící se sněmovní volby nesmí být mezi adepty na křeslo v dolní komoře parlamentu předseda krajské ODS – poslanec Stanislav Blaha. Ten tvrdě zakontroval. Vše se točí okolo projektu nové nemocnice za miliardy, který tlačil jako klíčový předvolební tahák končící lidovecký hejtman Jiří Čunek.

 

Ve zlínské politice je krátký čas po krajských volbách opět velmi rušno. Exhejtman Jiří Čunek a jeho lidovci se nedokáží smířit s tím, že jim zamrzl projekt výstavby nové nemocnice v Malenovicích. Za tu měl kraj utratit dle veřejných proklamací 8 miliard korun, spekuluje se ovšem o tom, že by mohla stát ve finále mnohem více. Novou krajskou vládní koalici skládají zástupci hnutí ANO, Pirátů, ODS a ČSSD. Na vysokou rychlost rozjetý lidovecký projekt výstavby nového špitálu výrazně přibrzdil.

„Krajský výbor KDU-ČSL bere na vědomí politickou informaci a informaci o povolebních jednáních krajské předsedkyně Šárky Jelínkové. Krajský výbor podporuje jednání o vytvoření předvolební koalice KDU-ČSL, ODS a TOP09 pro sněmovní volby v roce 2021 za podmínky, že na společné kandidátce ve Zlínském kraji nebude kandidovat současný poslanec za ODS Stanislav Blaha,“ objevilo se 12. října na Facebooku zlínské krajské organizace lidovců.

Zlínská KDU-ČSL se vymezila proti šéfovi tamní ODS Stanislavu Blahovi. Repro: Facebook

Poslanec Stanislav Blaha a šéf krajské ODS zareagoval na příspěvěk na sociální síti záhy. „Vedení lidovců ve Zlínském kraji se chová jako fanatická sekta. Do posledního dechu následují svého guru až na pomyslné propadliště dějin. Člověka, který by je při první příležitosti vyměnil za pověstných třicet stříbrných. Člověka, který vždy myslí hlavně na svůj osobní prospěch. Člověka, jehož povahu nejlépe vystihuje situace, kdy jako starosta Vsetína bez váhání řešil ´svůj´ problém s Romy tím, že je rozestěhoval na území měst a obcí svých kolegů starostů. Každý, kdo zažil jeho čtyřleté řádění na kraji, naprosto chápe nechuť všech normálních lidí s ním koaličně spolupracovat. A každému, kdo čte vaše prohlášení, musí být jasné, že si kladete nesmyslný a ničím nepodložený požadavek jen proto, abyste zabránili vzniku koalice. Pokud se stanu symbolem osvobození Zlínského kraje od tohoto ego maniaka, tak mě to těší,“ zareagoval bez servítků Blaha.

Stanislav Blaha vrací úder Jiřímu Čunkovi. Repro: Facebook

„Byl bych opatrný s těmi odsudky. Kádrování začalo z vaší strany – nebo snad od Pirátů? Do parlamentních voleb chceme jít spolu a to co dnes vyrábíte je chování budoucích partnerů? Po minulých volbách jsme vás vzali do krajské koalice, i když jsme nemuseli, a váš zástupce v Krajské radě pracoval velmi dobře a odpovědně. Vaše nynější jednání a slova jen potvrzují nechuť k spolupráci a to na obou stranách. Velmi mě mrzí vaše slova a osobní napadání nás všech bez rozdílu,“ navázal na facebookový beef bývalý lidovecký senátor Jiří Stodůlka.

Diskuse pod příspěvkem se posléze zvrhla v reakce osobnějšího charakteru. Vlákno končí příspěvkem: „Lůzu uvidíš v zrcadle, ´hyeno´ z sekty Čunko-Penty,“ naráží tím jeden diskutérů Jan Mahovský, že projekt nové nemocnice vzniká pod taktovkou zdravotnického ekonoma Martina Šamaje, který je úzce napojen na skupinu Penta.

Diskuse se poté přesunula do roviny osobních výpadů. Repro: Facebook

Penta sice tvrdí, že se zlínskou nemocnicí nemá nic společného, ale zákulisní hlasy i intenzita propojení Šamaje s Pentou, podezřením na úzkou spolupráci Čunka a Penty nasvědčuje. Šamaj byl totiž od října 2016 až do dubna 2018 členem představenstva akciové společnosti Svet zdravia Development, která na Slovensku připravovala projekt nemocnic Penty v Bratislavě a Michalovcích. „Od loňského července už nemám v této skupině žádný pracovní vztah,“ odvracel podezření na úzké propojení s vlivnou skupinou, která na Slovensku figuruje v politických skandálech, Šamaj.

Šamaj si v září 2018 založil v Česku společnost Smart healthcare solutions, se kterou Zlínský kraj uzavřel smlouvu na dva miliony korun. Vzhledem k tomu, že jde o zakázku malého rozsahu, rozhodla o tom pouze rada. Šamaj měl za úkol nachystat předprojektovou přípravu pro realizaci stavby nové nemocnice. Vztahy Šamaje s Pentou jsou přitom stále dobré. Podle mluvčího Penty Ivo Mravinace to ale neznamená, že by byl jakýmsi pomyslným „velvyslancem Penty pro Zlínský kraj“, jak napsala například Mladá fronta Dnes.

„Hledali jsme odborníky, kteří mají zkušenosti, protože za posledních třicet let se v Česku žádná nová nemocnice nepostavila. Až na dvě na Slovensku, které staví nebo stavěla právě Penta,“ obhajoval výběr přípravného týmu Jiří Čunek.

Čunek tlačil hlava, nehlava

Ekonomický deník proto oslovil zlínskými lidovci atakovaného šéfa krajské ODS Stanislava Blahu. V jeho telefonickém vyjádření emocí oproti Facebooku výrazně ubylo. „Mně se velmi těžko komentují lidovecká usnesení. Já se osobně domnívám, že to je jakýsi výsledek lidoveckého vnitrostranického souboje. Samozřejmě je to odveta za to, že KDU-ČSL není v koalici. Takovýto požadavek považuji za naprosto nepřijatelný a myslím si, že velká část KDU s ním není ztotožněna. Více to komentovat nechci, nechci být překážkou snah o společný postup v příštích parlamentních volbách,“ řekl Blaha Ekonomickému deníku.

Na otázku, zda může mít stávající střet příčinnou souvislost s projektem nové nemocnice, Blaha neodpověděl zamítavě. „My jsme v názoru na nemocnici hodně konzistentní. Všichni vědí, že ve Zlíně se něco musí stát, protože stav Baťovy nemocnice je nevyhovující a fakticky za ty čtyři roky, co byl hejtmanem Jiří Čunek se v tom žádný posun nestal. Projekt nové nemocnice Čunek tlačil naprosto nevybíravým způsobem hlava, nehlava. Sháněl hlasy napříč politickým spektrem, obcházel svoje koaliční partnery. Nebyl to příjemný příběh,“ pokračuje Blaha.

Jiří Čunek podle Blahy naprosto ignoroval možnost varianty rekonstrukce stávající nemocnice. „To jsme kritizovali. V Uherském Hradišti přitom máme úspěšný projekt, kdy ve stávajícím areálu vznikla moderní nemocnice. K nově vystavěnému centrálnímu pavilonu se dostavěly zbylé komponenty. Dnes v podstatě v polovině původního areálu stojí moderní nemocnice současného typu,“ uvádí příklad Blaha. Podle něj těžko může někdo přesvědčit krajské zastupitele, aby se rozhodovali pouhým pohledem z okna.

„Když byla zmiňována možnost rekonstrukce stávající nemocnice, tak najednou byl ten projekt neúměrně drahý. Na základě čeho se hejtman Čunek rozhodoval, když začal navrhovat novou nemocnici a začal tvrdit, že to je ekonomicky výrazně výhodnější? Kdyby to bylo tak, jak on tvrdí, a posouzení postupné rekonstrukce bylo takto drahé, tak tím se vlastně usvědčuje z podvodu. Protože tím říká: ´My jsme si vybrali napřed tu variantu nové nemocnice a pak jsme hledali všechny argumenty pro to, aby nám to vyšlo jako výhodnější´,“ nešetří Čunka dále Blaha.

Na přímou otázku, zda vyhrocený postoj lidovců vůči Blahovi, může mít dokonce přímou souvislost s projektem nového špitálu, poslanec ODS odvětil: „Může to mít souvislost s tím, že KDU není součástí chystané nové koalice. To, že ty krajské volby byly jakýmsi pomyslným referendem o výstavbě nové malenovické nemocnice, to tak asi vnímala řada lidí. A ti, kteří tento projekt prosazovali, ve volbách jednoznačně neuspěli,“ dodává Stanislav Blaha.

Zase Šamaj

Krajští radní v létě na mimořádném zasedání rozhodli, že by novou krajskou nemocnici mělo vyprojektovat sdružení čtyř firem a Zlínský kraj za to zaplatí 351 milionů korun bez daně. Opět se zde objevuje jméno už zmíněného Martina Šamaje.

Sdružení se skládá ze čtyř firem: olomoucké společnosti atelier-r , architektonické a projekční kanceláře Casua , jihlavské projekční společnosti Penta Projekt, která není vlastnicky propojená se skupinou Penta) a firmy Smart healthcare solutions. Projektovou dokumentaci nové nemocnice by sdružení mělo odevzdat don dvou let. Sdružení uspělo přesto, že nabídlo vyšší cenu než jiný uchazeč a překročilo předpokládanou hodnotu veřejné zakázky, kterou Zlínský kraj stanovil při zveřejnění zakázky. Ta neměla přesáhnout 285 milionů korun. „Druhá firma byla o něco levnější, ale zase měla delší lhůty. Vítězné sdružení přesvědčilo dřívějším časem dokončení a také kvalitou,“ řekl k tomu radní Petr Gazdík (STAN).

Opozice tvrdě returnovala. „Je skandální, že se současné vedení kraje snaží bez ohledu na vůli voličů zavázat kraj ke stamilionovým výdajům, které mají navíc skončit na kontech zřejmě předem známých firem,“ ozval se zastupitel Michal Dvouletý (za Svobodné a Soukromníky). V dvouhodinovém rozhovoru s reportérem Ekonomického deníku Dvouletý už na jaře argumentoval tak, že zakázka je „netransparentní a někomu ušitá na míru“.

Tři firmy z vítězného sdružení pro Zlínský kraj už v segmentu zdravotnictví pracovaly. Miroslav Pospíšil z firmy atelier-r byl autorem urbanisticko-architektonické studie nové nemocnice v Malenovicích, za níž kraj v roce 2019 vyplatil cca 2 miliony korun. Oleg Haman ze studia Casua, vytvořil urbanistickou studii na budoucí využití areálu Baťovy nemocnice za cca 200 tisíc korun. Pro skupinu Penta v minulosti pracující vlastník firmy Smart healthcare solutions Martin Šamaj v loňském roce zpracoval předprojektovou přípravu stavby nové nemocnice, také za zhruba dva miliony.

Mnoho oponentů argumentovalo tím, že členové sdružení byli v obrovské výhodě oproti konkurentům, protože znali ty nejjemnější detaily projektu nové nemocnice. Jiří Čunek takovou kritiku odmítal: „Když někdo zpracovává podklady, tak není diskvalifikovaný a mohl se do soutěže přihlásit.“

V posledních dnech se přitom objevil další problém. Hospodářské noviny totiž upozornily na to, že exhejtman a senátor Čunek nakoupil pro účely výstavby nové nemocnice od zlínské farnosti pozemky v Malenovicích za 42 milionů. Deník našel kontrakt v registru smluv. Pozoruhodné na akvizici je, že se tak stalo čtyři dny po prohraných volbách a den na to, co budoucí koalice kraje v čele s hnutím ANO a Piráty podepsala memorandum o spolupráci a Čunka tak z vedení kraje vyšachovala. Budoucí lídři regionu, kteří s výstavbou nemocnice nesouhlasí, označují Čunkův krok za nemorální a skandální.

Jan Hrbáček

Článek je převzat z portálu Ekonomický deník, který patří do portfolia vydavatele Zdravotnického deníku.