Profesor Pazdiora zůstává přednostou Ústavu epidemiologie plzeňské lékařské fakulty. Foto: web MO, koláž ZD

Hlavní epidemiolog Plzeňského kraje Petr Pazdiora odchází z hygieny

Hlavní epidemiolog v Plzeňském kraji, 64letý profesor Petr Pazdiora, odejde po zhruba 40 letech práce z Krajské hygienické stanice v Plzni. Důvody neřekl. Hygiena teď vypíše výběrové řízení. Požádal o ukončení služebního poměru zhruba k 25. listopadu, řekl včera ČTK ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk. Potvrdil tak informaci serveru novinky.cz.

„Je to jeho soukromá věc. Při žádosti o ukončení pracovního poměru nemusí uvádět žádné důvody, ani je neuvedl,“ uvedl. Tomašuk si nemyslí, že by mezi ním a Pazdiorou panovaly animozity, ani se nedomnívá, že odchází kvůli velkému pracovnímu nasazení v souvislosti s nynější koronavirou krizí. „Ale tak celkově, těžko hodnotit,“ dodal. Pazdiora jako krajský epidemiolog je přednostou Ústavu epidemiologie plzeňské lékařské fakulty, na které také učí.

Do konce roku se ředitel pokusí sehnat náhradu. „Paní doktorka, která ho zastupuje (vedoucí protiepidemického oddělení Jitka Průchová), je bohužel nemocná, a to dost vážně. A já jí chci samozřejmě dát možnost, aby se přihlásila do výběrového řízení, takže ho ještě nebudu tak rychle vypisovat,“ uvedl. Jak dlouho bude Průchová v pracovní neschopnosti, neví.

V Plzeňském kraji je aktuálně podle ministerstva zdravotnictví 6531 nemocných a 4060 vyléčených. Na 100.000 obyvatel připadá v regionu 1807 potvrzených nákaz, což řadí Plzeňský kraj na čtvrté místo po Praze, Zlínském a Středočeském kraji.

-čtk-