GSK a Pfizeru sice tržby i zisk meziročně klesly, jejich vývoj ale probíhá prakticky podle očekávání. Naproti tomu Eli Lilly vykázala růst tržeb, ovšem snížila zisk. Foto: www.ccPixs.com

Výsledky za třetí kvartál: GSK a Pfizer v defenzívě, Eli Lilly klesl zisk při růstu tržeb

Aktuální týden je bohatý na zveřejňování finančních výsledků farmaceutických firem za třetí letošní čtvrtletí. Trojice společností GlaxoSmithKline, Pfizer a Eli Lilly hospodařila ve třetím kvartále do jisté míry rozporuplně. GSK a Pfizeru sice tržby i zisk meziročně klesly, jejich vývoj ale probíhá prakticky podle očekávání. Naproti tomu Eli Lilly vykázala růst tržeb, ovšem i její zisk se meziročně snížil.

Britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline zaznamenala ve třetím kvartále meziroční pokles tržeb o tři procenta, a to i po očištění o vliv změny směnného kursu libry vůči dolaru. Provozní zisk rovněž klesl, ale už jen o dvě procenta, po očištění naopak vykázal čtyřprocentní růst na 2,67 miliardy liber (přes 80 miliard korun).

GSK připravuje své rozdělení

Jenže když se na hospodaření GSK podíváme z perspektivy celých devíti měsíců letošního roku, tržby vykázaly meziroční růst o čtyři procenta na 25,4 miliardy liber (768 miliard korun) a provozní zisk se dokonce zvýšil o 37 procent v porovnání s lednem až zářím roku loňského. Na druhé straně GSK zaznamenala mírný pokles cash-flow, a to o sedm procent. Skupina má nyní 2,3 miliardy liber takřka volné hotovosti.

„GSK si v dosavadním průběhu roku vedla dobře. Dařilo se nám držet na uzdě náklady a využili jsme rostoucí poptávku po našich klíčových produktech jako Nucala, Trelegy, Zejula, ale i výrobky naší spotřební medicíny,“ uvedla výkonná ředitelka GSK Emma Walmsleyová v tiskovém prohlášení skupiny.

Podle ní je dokonce GlaxoSmithKline připravena splnit již dříve stanovené finanční cíle pro tento rok. „Jsme na dobré cestě za naplněním našich vytyčených cílů. Navíc jsme udělali velký pokrok v přípravách na rozdělení naší skupiny a vytvoření dvou nových společností v oblasti biofarmacie a spotřební medicíny,“ dodala Walmsleyová. List Financial Times připomněl, že ještě v červenci GSK vyjádřila obavy, zda se jí podaří stanovených cílů dosáhnout. Nyní je ale skupina „zpět na cestě“.

Pfizeru klesl zisk i tržby

Naproti tomu americká farmaceutická skupina Pfizer měla pro své akcionáře mírně horší zprávy než GlaxoSmithKline. Pfizer totiž oznámil jak pokles tržeb, tak pokles zisku. A to nejen meziročně ve třetím kvartále, ale i za celých letošních devět měsíců. Ve třetím čtvrtletí obrat poklesl o čtyři procenta, za leden až září dokonce o osm procent.

Neočištěný čistý zisk se ve třetím čtvrtletí meziročně propadl o 71 procent, za prvních devět měsíců o 46 procent. Po očištění byl pak pokles zisku jen tříprocentní, respektive pětiprocentní. Radost skupině ale dělají biofarmaceutické produkty. Jejich prodeje se ve třetím kvartále meziročně zvýšily o tři procenta, za leden až září pak dokonce o šest procent.

„Vstupujeme do závěrečné části roku, který byl pro celý svět historicky náročným. Jsem hrdý na mimořádné úsilí a odhodlání, které kolegové z Pfizeru prokázali a prokazují při bezprecedentní rychlosti hledání řešení pandemie Covidu-19,“ uvedl výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla. Podle něho má Pfizer budoucnost jako menší, agilnější a na vědě založená farmaceutická společnost se špičkovým výzkumným potenciálem.

Skupina Pfizer rovněž upravila celoroční výhled tržeb i zisku mírně směrem dolů. U obou ukazatelů snížila horní hranici plánovaného intervalu. Tržby by se tedy za celý letošní rok měly držet lehce pod 50 miliardami dolarů (asi 1,16 bilionu korun) a zisk mírně pod třemi dolary na akcii.

Eli Lilly nemění výhled

To americká farmaceutická společnost Eli Lilly, která sídlí v Indianapolis, mnohé investory překvapila. Oznámila totiž za třetí kvartál nárůst svých tržeb meziročně o pět procent na 5,74 miliardy dolarů (přibližně 133 miliard korun). Čistý zisk naopak o čtyři procenta klesl na 1,21 miliardy dolarů (asi 28 miliard korun). Za celých devět měsíců se pak obrat společnosti zvýšil meziročně o šest procent, provozní zisk o čtrnáct, čistý zisk naopak o čtyřicet procent klesl.

„Eli Lilly předvedla solidní finanční výsledky ve třetím čtvrtletí. Tržby byly taženy vzhůru našimi klíčovými produkty. Přestože pokračuje koronavirová pandemie, která v mnoha ohledech narušuje zdravotnické systémy, jsme přesvědčeni, že to nebude mít negativní vliv na náš dlouhodobý úspěch,“ uvedl v tiskovém prohlášení David A. Ricks, výkonný ředitel společnosti Eli Lilly. Celoroční výhled ponechala Eli Lilly prakticky beze změny oproti předchozím prognózám.

Petr Musil