Ministerstvo v pátek vydalo mimořádné opatření nařizující pravidelné plošné testování klientů domovů pro seniory a dalších lůžkových a pobytových sociálních služeb.Foto: Pikist

Ministerstvo chce i plošné testování personálu sociálních služeb

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zavést plošné testování na nemoc covid-19 také u pracovníků v sociálních službách. ČTK to řekl mluvčí úřadu Jan Brodský. Vláda podle něj návrh projedná na nejbližším zasedání. Kabinet se sejde v pondělí. Ministerstvo v pátek vydalo mimořádné opatření nařizující pravidelné plošné testování klientů domovů pro seniory a dalších lůžkových a pobytových sociálních služeb. Povinné testování klientů bude platit od středy 4. listopadu.

 

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) minulý týden mluvil o tom, že by měly být testy na covid-19 vyžadovány jak pro klienty, tak pro personál zařízení sociálních služeb. V opatření, které vydal v pátek 30. října Prymulův nástupce Jan Blatný (za ANO), je nařízeno jen testování klientů, ale mluvčí ministerstva dnes potvrdil, že s testováním personálu úřad počítá.

„V současné době připravuje ministerstvo druhé mimořádné opatření, které by mělo být navrženo a projednáno na nejbližším jednání vlády a které bude počítat s testováním zaměstnanců. Tedy obě dvě skupiny – klienti i zaměstnanci – budou testováni, ale bude to ve dvou samostatných mimořádných opatřeních,“ uvedl Brodský.

První testy klientů sociálních služeb se musejí uskutečnit do sedmi dní od začátku platnosti již vydaného opatření a poté každý týden. Lidé s příznaky koronaviru, které test ukáže jako pozitivní, mají jít podle nařízení do izolace. Používány budou tzv. antigenní testy, které jsou rychlé a levné, ale méně spolehlivé. U pozitivně testovaných bez příznaků nemoci tak bude výsledek ověřován spolehlivějším testem PCR, stejně jako u lidí s příznaky, které antigenní test ukáže jako negativní. Pozitivně testované musí podle opatření zařízení hlásit hygienikům.

Plošné testování na koronavirus v sociálních službách je podle ministerstva nezbytné vzhledem k rychlému šíření covidu-19, které se nevyhýbá ani domovům pro seniory a podobným zařízením. Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci covid-19 a tvoří naprostou většinu z těch, kteří nemoci podlehli.

-čtk-