Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvedl, že experimentální přípravek REGN-COV2 bude moci být podán pacientům, v jejichž případě je s ohledem na věk či jiné zdravotní problémy vysoké riziko, že u nich nemoc bude mít vážný průběh. Foto: Wikipedie

USA schválily pohotovostní užívání léku firmy Regeneron na covid

Americké úřady schválily pro pohotovostní užívání při léčbě nemoci covid-19 preparát americké společnosti Regeneron, který byl podán prezidentovi Donaldu Trumpovi poté, co se nakazil koronavirem. Informoval o tom včera zpravodajský server BBC News.

 

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvedl, že experimentální přípravek REGN-COV2 bude moci být podán pacientům, v jejichž případě je s ohledem na věk či jiné zdravotní problémy vysoké riziko, že u nich nemoc bude mít vážný průběh. Lék by jim měl být podán ve chvíli, kdy mají mírné příznaky, s cílem předejít zhoršení symptomů a hospitalizaci.

Preparát není určen pro pacienty mladší 12 let nebo vážící méně než 40 kilogramů ani pro pacienty, kteří jsou hospitalizováni nebo kteří vyžadují napojení na kyslík. Podle firmy Regeneron studie ukazují, že její lék je účinný, pokud je podán krátce po stanovení diagnózy.

Preparát od Regeneronu je směsí dvou silných protilátek, o kterých se předpokládá, že posilují imunitní reakci organismu při napadení koronavirem.

Firma Regeneron očekává, že do konce měsíce bude mít dostatek dávek pro zhruba 80.000 pacientů a do konce ledna celkově pro 300.000 lidí. Lék bude vybraným pacientům poskytnut zdarma, je ale možné, že budou muset zaplatit za jeho podání. Lék bude aplikován jednorázově nitrožilně.

Schválení pro experimentální užívání umožňuje lék podávat ještě předtím, než byly dokončeny studie, které mají rozhodnout, zda je přípravek bezpečný a účinný. Tento měsíc americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv rovněž schválil pro pohotovostní užívání podobný experimentální lék americké farmaceutické firmy Eli Lilly, připomněl server BBC News.

REGN-COV2 byl jedním z přípravků, které byly podány prezidentu Trumpovi poté, co měl v říjnu pozitivní test na koronavirus. Trump později tuto experimentální terapii ocenil a uvedl, že mu pomohla se z nemoci zotavit. Jestli tomu tak bylo skutečně, není jasné, napsal server BBC News. Šéf Bílého domu patřil k několika málo lidem, kteří lék dostali mimo klinické testy.

Podobně pochvalně se o preparátu vyjádřil i americký ministr bytové výstavby a rozvoje měst Ben Carson, který se tento měsíc rovněž virem SARS-CoV-2 infikoval. Původním vzděláním neurochirurg Carson prohlásil, že byl „velmi nemocný“, ale po podání léku „byl z nejhoršího venku“.

Ve Spojených státech se od začátku epidemie koronavirem nakazilo již více než 12 milionů lidí a více než čtvrt milionu jich s nemocí covid-19 zemřelo.

-čtk-