Krajská zdravotní má nové představenstvo, ve kterém nyní je i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Foto: koláž ZD

V novém představenstvu Krajské zdravotní zasedne exministr Adam Vojtěch, zaměří se na integraci nemocnic a rozpočet

V pondělí zvolená rada Ústeckého kraje vyměnila na svém prvním zasedání  představenstvo i dozorčí radu společnosti Krajská zdravotní, která v regionu spravuje pět nemocnic. Jedním z nově jmenovaných členů je i exministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Mezi klíčové úkoly nového vedení společnosti teď podle něj patří rozpočet na příští rok a také integrace dalších nemocnic v kraji.

Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) dodržel svůj předvolební slib. Vedení Ústeckého kraje, zvolené teprve v pondělí, jako jeden ze svých prvních kroků vyměnilo představenstvo i dozorčí radu společnosti Krajská zdravotní (KZ). Ta v regionu spravuje pět nemocnic (Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Chomutov, Most). Ve funkci skončil třeba předseda představenstva Jiří Novák nebo místopředseda Radek Scherfer.

„Do představenstva byl zvolen ředitel žatecké nemocnice Jindřich Zetek, bývalý ředitel litoměřické nemocnice Leoš Vysoudil, lékař Ondřej Štěrba, vědec v oboru fyzikální chemie Josef Šedlbauer a exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který přislíbil, že nám se svými zkušenostmi a kontakty pomůže,“ řekl deníku Mladá fronta Dnes nový hejtman Jan Schiller (ANO). „Nás k tomu (zvolení nového představenstva) vedla odbornost těch lidí, my jsme nechtěli z toho udělat politickou trafiku, ale mít tam lidi, kteří zdravotnictví rozumí,“ řekl dodatečně ČTK a Českému rozhlasu Schiller.

Na bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, v současnosti poslance za ANO, se obrátil přímo hejtman Schiller. „Oslovil mě s tím, abych pomohl s dalším směřováním Krajské zdravotní. I pro mě je to zajímavá výzva a jsem připraven využít své zkušenosti, které jsem nabyl za poslední roky, kdy jsem se aktivně věnoval systémovým problémům ve zdravotnictví a řešil jsem rovněž i situaci v Ústeckém kraji,“ sdělil Zdravotnickému deníku Vojtěch, pro něhož je jeho nová funkce premiérou v orgánu poskytovatele zdravotních služeb.

Vojtěch: zaměříme se na integraci nemocnic v kraji, prioritní je rozpočet

Exministr věří, že nový hejtman chce věci v Krajské zdravotní posunout dopředu. „Problémů je celá řada. Bezesporu bude nutné se zaměřit na situaci v rumburské Lužické nemocnici a rovněž na integraci dalších nemocnic v Ústeckém kraji pod KZ,“ popsal. KZ v současné době kupuje za 120 milionů korun nemocnici v Litoměřicích, uvažuje se také o nemocnici v Žatci. Podle Vojtěcha to dává logiku. „Vidím výrazné synergie, které by bylo možné využít, ať již pokud jde o nákupy léků a zdravotnického materiálu, tak i v oblasti personální. Ostatně personální zajištění fungování nemocnic patří právě v Ústeckém kraji k problémům, které bude nutné řešit,“ dodal.

Prioritně však bude zapotřebí vyřešit rozpočet na rok 2021, resp. očekávané negativní dopady nové úhradové vyhlášky. „Ta mimo jiné počítá se čtyřicetiprocentním promítnutím nového CZ-DRG do úhrad akutní lůžkové péče. Toto bude nutné zanalyzovat, včetně navýšení mezd v příštím roce, potřeby investic a podobně,“ říká Vojtěch. Pokud jde o celkovou finanční kondici KZ, bude nezbytné podle něj provést audit, který by měl ukázat, jak přesně si KZ v současnosti stojí.

Kraj čekají investice ve stovkách milionů korun

Ústecký kraj, který v současnosti ručí za miliardový úvěr KZ, sám dluží 1,2 miliardy korun. Navíc předchozí vedení kraje stačilo ještě schválit další úvěr 1,5 miliardy korun na investice. Zavázalo se také v příštích dvou letech sanovat KZ ročně 300 až 400 miliony korun. Kromě již zmíněné koupě litoměřické nemocnice má během pěti let investovat dalších 500 až 600 milionů korun do rumburské nemocnice. „Měli jsme k dispozici zatím jen pracovní verzi rozpočtu. Budeme se dívat, zda a jak jsou úvěry nasmlouvány a zda jsou tyto finance potřebné a kde. Projednáme to v rámci přípravy rozpočtu, do níž se chceme pustit co nejdříve,“ uvedl hejtman. Zastupitelstvo se kvůli rozpočtu sejde v polovině prosince.

Aktuálně se jedná o odměnách zdravotníků za nasazení v jarní vlně epidemie koronaviru. Aby je totiž mohli dostat, podmínkou ministerstva zdravotnictví bylo, že ji neobdrží dvakrát. Lidé z KZ ale dostali odměnu od kraje už na jaře. To byla podle Schillera chyba, částku měla vyplatit podle něj přímo KZ. „Dostal jsem zprávu, že zdravotníci dostanou odměny zčásti v této výplatě a pak část v listopadu. To, co jim bylo slíbeno, dostanou. Odměny jsme vyřešili, respektive KZ, která to vyplatí,“ řekl ČTK Schiller. KZ na odměny uvolní 15 milionů korun.

Nové představenstvo by mělo jednat i o pozici generálního ředitele KZ Petra Fialy. „K tomuto se nechci v tuto chvíli vyjadřovat. V pondělí nás čeká ustavující schůze představenstva, kde budeme bezesporu řešit i otázku managementu,“ sdělil Vojtěch Zdravotnickému deníku.

-sed-, -čtk-